Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η σπείρα που ρήμαξε τους άσους των γηπέδων

Η παρατηρητικότητα του Κολομβιανού πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Εντγκαρ Πάρντο ήταν αυτή που αποκάλυψε την ταυτότητα των Aλβανών διαρρηκτών, που κατηγορούνται για 33
κλοπές από πολυτελείς βίλες ποδοσφαιριστών, εφοπλιστών και πολιτικών σε Γλυφάδα, Βούλα και Βάρη. Ενα μεσημέρι του περασμένου Νοεμβρίου και ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στους δρόμους της Γλυφάδας είδε ένα λευκό Citroen να τον ακολουθεί επίμονα. Ενημέρωσε την αστυνομία και λίγη ώρα αργότερα, μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγε τον οδηγό στο Α.Τ. Γλυφάδας. Ηταν ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, που το 2014 είχε μαζί με τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του κατηγορηθεί για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές κ.ά. Καθώς από τα τέλη του 2017 οι αστυνομικοί είχαν ήδη καταγράψει εννέα διαρρήξεις σε σπίτια ποδοσφαιριστών στα νότια προάστια, το επεισόδιο με τον Πάρντο έβαλε αυτομάτως τα τρία αδέλφια στη λίστα υπόπτων της ΕΛ.ΑΣ.
Στον ενάμιση χρόνο που ακολούθησε, κατηγορούνται ότι διέρρηξαν τα σπίτια 10 πρώην και νυν ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, ενός πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, του ιδιοκτήτη μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα το Καβούρι, ενώ φέρονται να προσπάθησαν να παραβιάσουν το σπίτι της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Σοφίας Βούλτεψη.
Την περασμένη Κυριακή, έπειτα από έρευνες μηνών, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής προχώρησε στη σύλληψη του ενός από τα τρία αδέλφια στο Κορωπί, ενώ οι άλλοι δύο ύποπτοι διαφεύγουν. Πέρασαν χειροπέδες και στη σύζυγο του ενός από τους φυγάδες, καθώς στο σπίτι τους στου Ζωγράφου βρέθηκαν επώνυμες τσάντες, ζώνες και πορτοφόλια που πιθανολογείται ότι είχαν κλαπεί από τα σπίτια των νοτίων προαστίων. Εξω από το διαμέρισμα της 35χρονης βρέθηκε σταθμευμένο και το τζιπ Lexus, που οι δράστες χρησιμοποιούσαν για την παρακολούθηση των στόχων τους και είχε χαρακτηριστεί από την ΕΛ.ΑΣ. «επιχειρησιακό». Η ίδια, πάντως, στην απολογία αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατέθεσε ότι είναι σε διάσταση με τον σύζυγό της ήδη από το 2012. Υποστήριξε ακόμα ότι οι τσάντες και τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρέθηκαν σπίτι της δεν είναι κλεμμένα αλλά δικά της.
Εννέα ημέρες πριν από το συμβάν με τον Πάρντο, τα μέλη της σπείρας διέρρηξαν το σπίτι ενός άλλου άσου του Ολυμπιακού: του Ισραηλινού Μπίμπρας Νάτχο. Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής έμενε με τη σύζυγό του Θάλεια σε μια διώροφη μονοκατοικία στη Βάρη. Οι δράστες, που στο παρελθόν εργάζονταν ως αλουμινάδες και άρα διέθεταν «εξειδικευμένες» γνώσεις, μπήκαν στη βίλα παραβιάζοντας το παράθυρο του μπάνιου και μέσα σε δεκαπέντε λεπτά πρόλαβαν να αφαιρέσουν τέσσερα δαχτυλίδια από λευκόχρυσο με διαμάντια, τρία διαμαντένια βραχιόλια, χρυσές αλυσίδες λαιμού, μια γυναικεία τσάντα Gucci κ.ά.
Οι κινήσεις τους καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούσαν μέσα και έξω από το σπίτι. Αστυνομικός που επεξεργάστηκε το βίντεο κατέθεσε σχετικά: «Είχαν κρυμμένα τα πρόσωπά τους αφήνοντας ακάλυπτη μόνο την περιοχή των ματιών. Φορούν γάντια εργασίας, αθλητικά ρούχα και παπούτσια. Μπήκαν στην οικία στις 6.27 μ.μ. και ερεύνησαν επιλεκτικά τους χώρους χωρίς να προκαλέσουν αναστάτωση. Στις 6.43 μ.μ. αποχώρησαν με τα κλοπιμαία μέσα σε μαξιλαροθήκη». Με πανομοιότυπο τρόπο οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν διαρρήξει τη διώροφη μεζονέτα εφοπλιστή στη Βάρη αφαιρώντας ρούχα, τσάντες και κοσμήματα συνολικής αξίας πάνω από 160.000 ευρώ. Από το αρχείο των καμερών ασφαλείας διαπιστώθηκε ότι αρκετές ημέρες πριν από τη διάρρηξη, οι δράστες είχαν κατοπτεύσει τη μεζονέτα και καταγράψει τις κινήσεις του εφοπλιστή.
Η παρακολούθηση
Παρόμοια μεθοδολογία ακολουθούσαν και στις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών, καθώς τα αυτοκίνητα των δραστών εντοπίστηκαν να κινούνται γύρω από τα προπονητικά κέντρα των ομάδων! Φρόντιζαν δηλαδή να ενημερώνονται για το πρόγραμμα των αθλητών και μπούκαραν στα σπίτια τους όταν έλειπαν στην προπόνηση ή ακόμα καλύτερα όταν έλειπαν σε αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια μυστικής παρακολούθησης, το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου, αστυνομικοί εντόπισαν τους υπόπτους να μπαίνουν και να παρκάρουν ένα νοικιασμένο Opel Insignia στο υπαίθριο πάρκινγκ του προπονητικού κέντρου του Παναθηναϊκού, στο Κορωπί. 
Δεν καταγράφηκαν περιστατικά διαρρήξεων εις βάρος παικτών του ΠΑΟ. Αντίθετα, θύματα έπεσαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Εμανουέλ Εμενίκε, Σίλβιο Προτό, Ζιλέ Γκιγιόμ, Ομάρ Ελαμπντελαουί, Οτζίτζα Οφόε, Ζοσέ Σα, Μεχντί Καρσελά, Ναουέλ Ματίας Λέιβα, Παπέ Αμπού Σισέ όπως και οι δύο προαναφεθέντες Εντγκαρ Πάρντο και Μπίμπρας Νάτχο. Ολοι τους έμεναν στη Βάρη, στη Βούλα, στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό και, όπως κατήγγειλαν, οι δράστες τους άρπαξαν ακριβά ρολόγια Rolex, κοσμήματα και μετρητά. Ο Οτζίτζα Οφόε, για παράδειγμα, που πλέον αγωνίζεται στο Βέλγιο κατήγγειλε στην ΕΛ.ΑΣ. την κλοπή έξι ρολογιών συνολικής αξίας άνω των 40.000 ευρώ. Αργότερα σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Βελγίου είχε δηλώσει, «αν έμενα στην Αθήνα μόνος μου, θα μπορούσα απλώς να μετακομίσω. Ομως, έχω οικογένεια και αυτή έχει ανάγκη να νιώθει ασφαλής εδώ. Δεν μπορώ να πηγαίνω να παίζω με τη σκέψη ότι η οικογένειά μου δεν αισθάνεται ασφαλής στο μυαλό μου». Λίγο καιρό αργότερα και μετά μία σειρά μέτριων εμφανίσεων έλυσε το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά.
Θύμα της σπείρας έπεσε και ο πρώην άσος της ΑΕΚ Σέρχιο Αραούχο, από το σπίτι του οποίου ωστόσο οι δράστες, κατά δήλωσή του, δεν αφαίρεσαν αντικείμενα. 
Τα τετ α τετ των δραστών με αστυνομικούς
Τον περασμένο Δεκέμβριο αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν στη Βούλα ένα από τα αυτοκίνητα των υπόπτων: ένα γκρι Opel Insignia. Ακολούθησε καταδίωξη και τελικά οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν με κατεύθυνση προς Σαρωνίδα. Το ίδιο συνέβη και μετά την απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι της κ. Σοφίας Βούλτεψη στο Κορωπί. Οι δράστες διέφυγαν καταδιωκόμενοι προς την Αγία Μαρίνα. Ωστόσο, έπειτα από διάρρηξη σε σπίτι στη Βουλιαγμένη, η τύχη τούς γύρισε την πλάτη: άφησαν πίσω τους ένα από τα «υπηρεσιακά» κινητά τους τηλέφωνα. Από διαδοχικές άρσεις απορρήτου, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να συλλέξουν στοιχεία (στίγματα από κεραίες κινητής τηλεφωνίας) που –σύμφωνα τους αστυνομικούς– πιστοποιούν την παρουσία των υπόπτων στα σημεία των διαρρήξεων.


Γιάννης Σουλιώτης





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια