Ποια μυρωδιά μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τους βαθμούς των παιδιών που δίνουν εξετάσεις;Τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσωρινή τους μνήμη εισπνέοντας τη μυρωδιά του δενδρολίβανου.

Σύμφωνα με έρευνα, το εν λόγω μυρωδικό βότανο που χρησιμοποιείται συχνά για να προσθέσει γεύση και άρωμα στα φαγητά, έχει εδώ και αιώνες τη φήμη ότι βοηθάει στη μνήμη.

Λέγεται ότι στην αρχαία Ελλάδα, οι μαθητές φορούσαν κλαδάκια δενδρολίβανου στο λαιμό τους, όταν είχαν εξέταση σε κάποιο μάθημα, προκειμένου να δώσουν μια προσωρινή ώθηση στη μνήμη τους. Επίσης, ο Σαίξπηρ γράφει σε κάποια στιγμή στο αριστούργημά του, τον «Άμλετ», τον εξής στίχο μέσα από τα χείλη της Οφηλίας: «Δενδρολίβανο, αυτό που είναι για την ενθύμηση» («Rosemary, that’s for remembrance»).

Το 2017, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria διαπίστωσαν ότι το αιθέριο έλαιο από δενδρολίβανο είναι όντως χρήσιμο για τη βελτίωση της μνήμης των παιδιών που δίνουν εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό προηγούμενες έρευνες που συγκλίνουν σε αυτήν την παρατήρηση.

Ο δρ Mark Moss και η Victoria Earle παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνάς τους σε συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Ο δρ Moss είπε: «Η προηγούμενη μελέτη μας είχε δείξει ότι το άρωμα του αιθέριου ελαίου από δενδρολίβανο μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία σε υγιείς ενήλικες. Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η μνήμη στην επίτευξη των ακαδημαϊκών στόχων των μαθητών, θέλαμε να δούμε αν παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να επαληθευτούν και σε παιδιά σχολικής ηλικίας στο πλαίσιο των εξετάσεων που δίνουν για μαθήματα».Πώς έγινε η έρευνα

Συνολικά 40 παιδιά συμμετείχαν στην έρευνα και χωρίστηκαν τυχαία σε ένα δωμάτιο που είχε διάχυτη τη μυρωδιά από δενδρολίβανο, είτε σε ένα άλλο δωμάτιο χωρίς καμία ιδιαίτερη μυρωδιά. Αφού έμειναν εκεί για περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια εξετάστηκαν μεμονωμένα.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν παραμείνει στο δωμάτιο με άρωμα από δενδρολίβανο, πέτυχαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με εκείνα που ήταν στο άλλο δωμάτιο πριν από την εξέταση. Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε εξέταση για την ανάκληση λέξεων.

Ο δρ Moss δήλωσε: «Το γιατί και πώς το δενδρολίβανο έχει αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμα ένα θέμα προς διερεύνηση. Θα μπορούσε να εξηγηθεί από το ότι τα αρώματα γενικότερα επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο ή ότι οι φαρμακολογικά δραστικές τους ενώσεις απορροφούνται από τον οργανισμό όταν εκτίθεται σε αυτές. Γνωρίζουμε ότι η κακή προσωρινή μνήμη σχετίζεται με κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις και αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια πιθανή απλή παρέμβαση για τη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων στα παιδιά. Πλέον, έχουμε αρκετές ενδείξεις για να προχωρήσουμε σε μεγάλης κλίμακας έρευνες επάνω στη χρήση αρωμάτων σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα».


Πηγή: iatropedia.gr