Πόσοι επισκέφτηκαν τις ΤΟΜΥ και για ποιο λόγο; Πόση ώρα περίμεναν; Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019;Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε ένα μικρό ΙΚΑ.

Όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 4 στους 10 πέρασαν το κατώφλι των ΤΟΜΥ για συνταγογράφηση φαρμάκων, ενώ ένα ποσοστό που άγγιζε το 22,7% πήγε στις ΤΟΜΥ για να συνταγογραφήσει διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Συνεπώς 6 στους 10 πολίτες επισκέφθηκαν κάποια ΤΟΜΥ όχι για να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο, αλλά για απλές συνταγές, είτε φαρμάκων, είτε εργαστηριακών εξετάσεων. Γεγονός καθόλου τυχαίο, καθώς οι περισσότερες Μονάδες είναι ενταγμένες κτιριακά μέσα στα Κέντρα Υγείας, αφού κοντά τρία χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του εγχειρήματος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κατόρθωσε να βρει ούτε κτίρια για να τις στεγάσει.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, μετά από μελέτη που έγινε για τη μέτρηση της ικανοποίησης των ληπτών των υπηρεσιών ΠΦΥ σε 63 ΤΟΜΥ, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2019, σε 2.620 άτομα προέκυψε ότι:
  • Για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενείας μόλις το 20.2% προτίμησε τις ΤΟΜΥ.
  • Ένα ποσοστό που φτάνει το 9,1% απευθύνθηκε για εμβολιασμό.


Ώρες αναμονής
  • Το 67.9% περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του
  • Το 21.4% περίμενε 15-30 λεπτά
  • Το 9.7% περίμενε 31-60 λεπτά


Όλοι σε Γενικό Γιατρό

Το 85.1% που απευθύνθηκε στις ΤΟΜΥ έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού, το 36.6% νοσηλευτικές υπηρεσίες, το 13.6% υπηρεσίες επισκέπτη υγείας, το 12.4% υπηρεσίες παιδιάτρου και το 12.4% έλαβε υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το αρχικό σχέδιο για την ΠΦΥ προέβλεπε τη δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), μετά βίας φτάνουν τις 127 σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πάντως, από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα, στις ΤΟΜΥ, βάσει των στοιχείων απολογισμού του υπουργείου Υγείας 2017-2019:
  1. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις
  2. Έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτεςΠηγή: healthreport.gr