Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατά 20% μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου τα μύρτιλα



Οι κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη και προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα τρόφιμα τα οποία βοηθούν στη διαχείριση και την πρόληψη, αλλά ένα από αυτά υπερέχει και συμβάλλει σημαντικά στην προστασία της καρδιάς σας.

Η υπέρταση, ο επονομαζόμενος και «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή δεν έχει ορατά συμπτώματα στα πρώτα του στάδια, προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα, κάτι που, μακροπρόθεσμα, μπορεί να συμβάλει στην καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Νέα έρευνα επικεντρώνεται στις καρδιαγγειακές επιδράσεις των μύρτιλων και διαπιστώνει ότι οι ανθοκυανίνες -τα φυτοχημικά που δίνουν στα μύρτιλα το ξεχωριστό μπλε σκούρο χρώμα τους- προκαλούν τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει αυτός ο καρπός στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξάχθηκε από ερευνητές στο King's College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων μύρτιλων κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20%. Εκείνοι που κατανάλωναν αυτήν την ποσότητα καθημερινά, ήταν επίσης σε θέση να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση και τα θετικά αποτελέσματα ήταν παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν σε άτομα που έλαβαν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 40 υγιείς συμμετέχοντες ένα καθημερινό ποτό που περιείχε 200 γραμμάρια μύρτιλων ή ένα ποτό ελέγχου με ίνες, βιταμίνες ή μέταλλα για ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρακολουθήθηκε η πίεση αίματος των συμμετεχόντων και η διαστολή με τη μεσολάβηση της ροής -ένας βιοδείκτης για την καρδιακή λειτουργία που παρατηρείται όταν η βραχιόνια αρτηρία διευρύνεται καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος.

Οι επιστήμονες δεν κατέγραψαν καμία επίδραση στην υγεία της καρδιάς σε όσους κατανάλωναν καθημερινά τα ποτά ελέγχου, αλλά όσοι κατανάλωναν το ποτό με μύρτιλα, είχαν σημαντικά οφέλη μόλις ένα μήνα αργότερα. Η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων βελτιώθηκε μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση του παραπάνω ποτού και οι θετικές αλλαγές διατηρήθηκαν και για διάστημα ενός μηνός αργότερα. Βελτιώθηκε επίσης η πήξη του αίματος και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.


Τι είναι αυτό που κάνει τα μύρτιλα ένα τρόφιμο-θαύμα;

Αποδεικνύεται ότι το μαγικό συστατικό είναι ο «μπλε παράγοντας». Αν και τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ίνες, οι ανθοκυανίνες που περιέχει είναι αυτές που προσδίδουν τα καρδιαγγειακά οφέλη. Τα φυτοχημικά αυτά απαντώνται και σε άλλα μούρα, καθώς επίσης στα σταφύλια, το μπλε καλαμπόκι και διάφορα άλλα φρούτα και λαχανικά και τα οποία τους δίνουν το μπλε, κόκκινο, ροζ ή μωβ χαρακτηριστικό χρώμα τους. Με βάση τα στοιχεία από τις ομάδες ελέγχου, δεν ήταν οι ίνες, οι βιταμίνες ή τα ανόργανα στοιχεία που επηρεάζουν την καρδιά, αλλά η δύναμη των ανθοκυανινών.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Ana Rodriguez-Mateos, δήλωσε: «Αν και είναι καλύτερο να τρώμε ολόκληρο το μύρτιλο για να ωφεληθούμε, η μελέτη μας δείχνει ότι η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων μπορεί να εξηγηθεί από τις ανθοκυανίνες. Εάν οι αλλαγές που παρατηρήσαμε στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μετά την καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων μπορούσαν να διατηρηθούν για ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων έως και 20%».

Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Gerontology Series A», είναι φυσικά μικρή σε μέγεθος και απαιτούνται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία προτού τα ευρήματα μπορέσουν να γίνουν πραγματικοί ισχυρισμοί για την υγεία. Ωστόσο, αφού οι επιπτώσεις στους λίγους συμμετέχοντες ήταν πραγματικά απίστευτες, το να προσθέσετε ένα φλιτζάνι μύρτιλα στο καθημερινό πρωινό σας σίγουρα θα ωφελούσε. Εξάλλου τα φρούτα αυτά έχουν δείξει και σε άλλες μελέτες ότι προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις όπως και άλλες χρόνιες ασθένειες και ενισχύουν ακόμη και την υγεία του εγκεφάλου σας.


Πηγές: kcl.ac.uk, Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια