Κλειστά επ’ αόριστον από τις 10 Ιουνίου τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα


Τα διαγνωστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα ξεκινούν από τις 10 Ιουνίου επ’ αόριστον κινητοποιήσεις, μετά την τριήμερη κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας με αποτέλεσμα να μη γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό σημαίνει επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως ότου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χαράτσια (clawback και rebate) που τα οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, καθώς, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος ξεκαθάρισε ότι συστρατεύεται στο κοινό μέτωπο και θα δώσει μάχη για να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης, αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά.

Βασικά αιτήματα είναι:
  1. Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο
  2. Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback
  3. Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  4. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  5. Στήριξη της Δημόσιας Υγείας


Πηγή: thesstoday.gr