Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπόθεση "Ορέστη" - Σκιαγραφώντας το προφίλ ενός serial killer, σε μια αιώνια βίαιη κοινωνία


Ο serial killer της Κύπρου και η υπόθεση που έχει βγει στο φως της δημοσιότητας, με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των εγκλημάτων του, έχει αποτελέσει πρώτο θέμα στα ΜΜΕ της
Ελλάδος, αλλά και στις συζητήσεις των πολιτών. 
Μέχρι ώρας ο "Ορέστης" φέρεται να έχει σκοτώνει επτά γυναίκες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων του Νίκου Μεταξά ενδέχεται να αυξηθεί. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση στην υπόθεση έχει να κάνει με το προφίλ του εγκληματία και την ψυχοσύνθεσή του. 
Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη, Άγγελος Τσιγκρής που ειδικεύεται στην εγκληματολογία"το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί αρχέγονο έγκλημα βίας, καθώς σε κάθε ιστορική εποχή λειτουργεί καταλυτικά στα αισθήματα ασφάλειας του κοινού, στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και στη γένεση φαινομένων όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η άρνηση του διαφορετικού και της ιδιαιτερότητας". 
Σύμφωνα με τα όσα προσθέτει ο κ. Τσιγκρής, "το έγκλημα της ανθρωποκτονίας συγκινεί, γοητεύει, εξάπτει τη φαντασία και αποτελεί πηγή έμπνευσης μεγάλων δημιουργών από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ το πρότυπο της αρρενωπότητας έχει ταυτιστεί μ’ αυτό της βίας στη συνείδηση του ευρύτερου κοινού". 
Τα κίνητρα της ανθρωποκτονίας και οι κατηγορίες τους
Ποια μπορεί να είναι όμως τα κίνητρα ενός serial killer και πώς θα μπορούσε να πλησιάσει κάποιος στην ψυχοσύνθεσή του; 
"Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί το μοναδικό έγκλημα βίας χωρίς συμπαγές κίνητρο" απαντά ο κ. Τσιγκρής. "Η έρευνα στην Ελλάδα απέδειξε ότι τα κυρίαρχα κίνητρα του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας είναι: οι περιουσιακές διαφορές, η σεξουαλική ικανοποίηση, το ερωτικό πάθος, η προσβολή της τιμής, η λύτρωση, η έκρηξη, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, η ιδεολογία, η άμυνα και η ψυχοπαθολογία του δράστη.
Στην κατηγορία των ανθρωποκτονιών με κίνητρο την ψυχοπαθολογία του δράστη εντάσσονται οι υποθέσεις στις οποίες ο δράστης σκοτώνει ή αποπειράται να σκοτώσει το θύμα του για λόγους που αφορούν στην ψυχιατρικού ενδιαφέροντος συμπτωματολογία του. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται  υποθέσεις στις οποίες οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες των καθ’ ύλη αρμόδιων επιστημόνων επιβεβαιώνουν τη βεβαρημένη κατάσταση της ψυχικής υγείας των δραστών". 
Κάπου εδώ ίσως να ανήκει το ζήτημα του "Ορέστη". Ο κ. Τσιγκρής προσθέτει: "Αναφορικά μ’ αυτή την κατηγορία ανθρωποκτονιών θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι η απλοϊκή προσέγγιση του εγκλήματος θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην αναπαραγωγή επικίνδυνων στερεοτύπων και λανθασμένων συμπερασμάτων, σύμφωνα με τα οποία οι ανθρωποκτονίες στις οποίες δεν υπάρχει εμφανές κίνητρο, καθώς και αυτές που τελούνται με ιδιαίτερη σκληρότητα έχουν ως μοναδικό τους κίνητρο την ψυχοπαθολογία των δραστών".
Η αποθέωση της βίας στη σύγχρονη κοινωνία
Το θέμα όμως του "Ορέστη", τα συνεχόμενα εγκλήματα που έκανε, τον τρόπο και τη μέθοδο που εφάρμοζε, κατά μικρών και μεγαλύτερων γυναικών, δεν είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο και από μόνο του αυτόνομα, αλλά σχετίζεται και με την έξαρση της βίας στη σύγχρονη κοινωνία και κυρίως με την αποθέωσή της. 
"Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία" τονίζει ο κ. Τσιγκρής. "Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη.
Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η έλλειψη στενών κοινωνικών δεσμών, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς συντρόφους, οράματα, στόχους, ιδανικά και ευαισθησία καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο από ποτέ ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών". 






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια