«Κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Noor One»

Πίσω από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό σχήμα του ναρκόπλοιου Noor One κρύβεται η πρόθεση των ιδιοκτητών του να «εξαφανιστούν», εκτιμά ο έμπειρος αξιωματικός του Λιμενικού
Γιώργος Κατσούλης, ο σημαντικότερος μάρτυρας της πολύκροτης δίκης για τους 2,1 τόνους ηρωίνης, που κατέθεσε χθες
Σημαντικά στοιχεία που ακούστηκαν για πρώτη φορά στην εκδίκαση της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης του Noor One ανέδειξε κατά τη χθεσινή κατάθεσή του ο αξιωματικός του Λιμενικού, Γιώργος Κατσούλης, στο δικαστήριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Ο σημαντικότερος μάρτυρας της υπόθεσης, επικεφαλής της ομάδας των λιμενικών, αναφέρθηκε σε ηχογραφημένους διαλόγους από τις νόμιμα υποκλαπείσες συνομιλίες της ΕΥΠ του 2012 από άλλη δικογραφία, οι οποίες δεν είχαν ακουστεί στην πρώτη δίκη, μεταξύ ορισμένων εκ των Ελλήνων κατηγορουμένων.
«Μου κίνησε το ενδιαφέρον η συνομιλία μεταξύ του Φάρου, τότε πλοιοκτήτη του πλοίου, και του Κοτσώνη, στην οποία ο Φάρος ακούγεται να του λέει όταν συζητούσαν για την εταιρεία GFTK:
«Ελα να υπογράψουμε. Εγώ δεν πρέπει να φαίνομαι πουθενά. Mόνο ο Βαγγέλης θα φαίνεται (σ.σ. εννοείται ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης)», όπως και ένας δεύτερος διάλογος μεταξύ του Γιαννουσάκη και του Κοτσώνη, στον οποίο ο πρώτος τού λέει: ‘’Ελα να φτιάξουμε μια εταιρεία residence’’, η οποία εμένα μου κουμπώνει πως ήταν η Arab Waves (σ.σ. εταιρεία του Αιμίλιου Κοτσώνη, πρώην στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή. Η εταιρεία αυτή δεν λειτούργησε ποτέ)».
Υπογραμμίζεται πως αυτό το ηχητικό υλικό έφτασε στα χέρια των λιμενικών προς το τέλος του 2016 και αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη δίκη.
Ο Γ. Κατσούλης, απαντώντας στις ερωτήσεις της εισαγγελέως, αναφέρθηκε σε όσα έλεγε η πλοιοκτήτρια του ναρκόπλοιου Κωνσταντίνα Αλεξανδρή, η οποία αθωώθηκε πρωτοδίκως. «Η κυρία Αλεξανδρή ισχυρίστηκε ότι όσες φορές κάποιος της έβαζε ζητήματα για το πλοίο, έλεγε: “Πάρε τον Αιμίλιο, πάρε τον Αιμίλιο...” (σ.σ. εννοούσε τον Αιμίλιο Κοτσώνη, πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός)».
Ο έμπειρος λιμενικός επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του ότι «φαίνεται πως κάποιος θέλει να κρυφτεί πίσω από τις διαδοχικές αλλαγές του ιδιοκτησιακού σχήματος του Noor One. Διαφορετικά πρόσωπα είναι αυτά που κρύβονται πίσω από τον ιδιοκτήτη».
Ωστόσο δεν κατονόμασε συγκεκριμένα άτομα, λέγοντας πως η έρευνα συνεχίζεται. «Ξεκίνησε ένα πλοίο αρχικά με 3 τόνους ηρωίνης από το Ντουμπάι. Κάποιοι ήθελαν να έχουν τον έλεγχό του. Αν δημιουργούνταν κάποιο πρόβλημα, θα το έριχναν στην εταιρεία AXIA, ενώ η πλοιοκτήτρια ήταν η BRONTE».
Ιδιοκτησιακό κομφούζιο
Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω στο πλοίο βρέθηκε πιστοποιητικό της εταιρείας BRONTE, ενώ ο τότε ιδιοκτήτης Καλαφάτης προσκόμισε στις αρχές άλλο πιστοποιητικό το οποίο εμφάνιζε ως ιδιοκτήτρια την εταιρεία AXIA.
«Από τον έλεγχο της υπηρεσίας μου προέκυψε πως στο έγγραφο αναγγελίας του κατάπλου του πλοίου φαινόταν ως ιδιοκτήτρια η AXIA, όμως, όπως μας ενημέρωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας, τα τέλη ελλιμενισμού τα πλήρωσε ο Μάκης Γιαννουσάκης (σ.σ. έχει καταδικαστεί σε ισόβια)».
Για τον Ιρανό κατηγορούμενο Mπονιάντ, ο μάρτυρας τον χαρακτήρισε συνοδό και φύλακα του φορτίου της ηρωίνης, διαβαθμισμένο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος εκτελούσε εντολές του επίσης Ιρανού Αχμέντ Σαχίντ.
Ο τελευταίος, κομβικό πρόσωπο και πληροφοριοδότης της αμερικανικής DEA, διέφυγε τη σύλληψη, φέρεται να βρήκε αρχικά καταφύγιο στην Τουρκία και λίγους μήνες αργότερα έγινε γνωστό από την τουρκική αστυνομία πως δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς.
Οσο για τον κατηγορούμενο Μπονιάντ, σύμφωνα με τον Κατσούλη, αυτός γνώριζε και για τις δύο διαφορετικές περιεκτικότητες της ηρωίνης (62% και 82% καθαρότητας). Ο ένας τόνος προοριζόταν για το Βέλγιο και το υπόλοιπο θα πήγαινε σε κάποιον άλλο αγοραστή.
Αύριο η συνέχεια
Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι η εισαγγελέας της πρώτης δίκης είχε ασκήσει έφεση κατά της ευνοϊκής για τους περισσότερους κατηγορουμένους απόφασης.
Yπενθυμίζεται πως η αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην καθαρογραφή της απόφασης είχε προκαλέσει και την παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Η δίκη, η οποία διεξάγεται σχεδόν χωρίς καμία δημοσιογραφική κάλυψη, συνεχίζεται αύριο με την εξέταση του ίδιου μάρτυρα από συνηγόρους κάποιων κατηγορουμένων.