Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρώτος έλεγχος του μωρού μετά τη γέννα: Τι περιλαμβάνει;



Υπάρχει μία σειρά εξετάσεων που πραγματοποιούνται τις πρώτες ώρες που το μωράκι σας θα έρθει στη ζωή.

Τις πρώτες 24 ώρες θα γίνει μια εκτίμηση από την κορυφή έως τα νύχια για να εξασφαλιστεί ότι το μωρό δεν χρειάζεται κάποια ειδική φροντίδα. Πριν λοιπόν αφήσετε την αίθουσα τοκετού, το μωρό σας θα ζυγιστεί και θα μετρηθούν η περιφέρεια του κεφαλιού και το ύψος του.

Το μωρό σας θα υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων από παιδίατρο. Όπως:

Καρδιά και πνεύμονες

Ο γιατρός θα ακροαστεί την καρδιά και τους πνεύμονες του μωρού με στηθοσκόπιο για να επιβεβαιώσει φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και αναπνοή, πράγμα που σημαίνει ότι οι πνεύμονες είναι υγιείς.

Έλεγχος του κεφαλιού

Είναι λογικό να έχει το κεφάλι του μωρού σας κωνικό σχήμα μετά τη γέννα. Ο γιατρός θα κοιτάξει τις πηγές, τα «μαλακά σημεία».

Έλεγχος των ποδιών και των χεριών

Τα πόδια και τα χέρια του μωρού θα εξεταστούν για σημάδια ραιβοποδίας, μια κατάσταση κατά την οποία τα πόδια του παιδιού είναι στραμμένα με κατεύθυνση προς τα μέσα, ενώ θα εξεταστούν και τα δάχτυλα χεριών και ποδιών για τυχόν ένωση.

Εξέταση του στόματος

Θα ψηλαφιστεί ο ουρανίσκος του μωρού σας για να επιβεβαιωθεί η ακεραιότητα της υπερώας και ότι η γλώσσα του κινείται ελεύθερα.

Έλεγχος των ισχύων

Ο γιατρός θα λυγίσει και θα τεντώσει τα πόδια του μωρού και θα τα ανοίξει πολύ για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει αστάθεια ή «εμπόδιο» στα ισχία, πράγμα που μπορεί να είναι σημάδι δυσπλασίας των ισχίων.

Εξέταση της σπονδυλικής στήλης

Ο γιατρός θα γυρίσει το μωρό μπρούμυτα, πάνω από την παλάμη του και θα ελέγξει ότι δεν υπάρχει κάμψη ή ανωμαλία στη σπονδυλική στήλη. Επίσης, θα εξεταστεί το δέρμα του μωρού για τυχόν σημάδια από τη γέννα, θα ελεγχθούν τα μάτια, καθώς και τα γεννητικά όργανα, τα οποία τείνουν να πρήζονται με τη γέννα εξαιτίας των ορμονών που περνούν από εσάς στο σύστημα του μωρού. Αν κάνετε κορίτσι, θα ελέγξει αν υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις και αν κάνατε αγόρι, ότι η οπή βρίσκεται στην κορυφή του πέους και όχι στο πλάι και ότι οι όρχεις έχουν κατέβει πλήρως.

Θα εξεταστούν επίσης τα αντανακλαστικά του, όπως και η ακοή του.


Πηγή: mothersblog.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια