Χαμόγελο του παιδιού: Έμπρακτα δίπλα του η Υ.Συ-Δ/ΛΣ στηρίζοντας την κοινωνική του προσφορά

Στην εκδήλωση του Χαμόγελου του Παιδιού για την "Παγκόσμια Ημέρα για τα
εξαφανισμένα παιδιά", βρέθηκαν συνάδελφοι μας από την Υπηρεσία Συνδέσμων - Διασωστών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με την προβολή διασωστικού εξοπλισμού των ελικοπτέρων super puma.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

26
Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 16η συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου, διοργάνωσε συνάντηση για τις νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και την συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.  

Το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 191 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν στην Ελλάδα εκ των οποίων 148 τελικά εντοπίστηκαν. 11 φορές ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Amber Alert Hellas. Αντίστοιχα, το πρώτο τετράμηνο του 2019 αναζητήθηκαν 37 εξαφανισμένα παιδιά και εντοπίστηκαν 33, ενώ σε 2 περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασε ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κος Νικόλαος Ζερβακάκος, η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε 299 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων την περίοδο 2018 μέχρι και τις 11/5/2018, ενώ διαχειρίστηκε 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων το 2018 και 404 αντίστοιχες υποθέσεις από 1/1/2019 έως τις 11/5/2019.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η κα. Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Νικόλαος Μανιός, μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, κα. Ανθούλα Μπούμπα, ο κ. Lucian Fătu, Πρέσβης της Ρουμανίας που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, η κα. Iveta Hricova, Πρέσβης της Σλοβακίας που ασκεί την Προεδρία του ΟΑΣΕ, ο κ. Γεώργιος Καστάνης, Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας της ΕΛΑΣ, ο κ. Γιώργος Καραγιώργος, Αρχιπλοίαρχος, Διευθυντής Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, ΛΣ, ο κ. Θωμάς Σταυροαθανασόπουλος, Πλοίαρχος, Γ.Ε.ΕΘ.Α., η κα. Μαρία Παπαμιχαήλ, Συνταγματάρχης, Γ.Ε.Σ, ο κ. Αριστείδης Καλοβρεντής, Επιπυραγός, Πυροσβεστικό Σώμα. Σύντομες τοποθετήσεις έγιναν από τον κ. Παναγιώτη Βασιλάκη, Διοικητή του Τ.Α Ομονοίας, του κ. Stuart Kenny, Πρόεδρο του βρετανικού φορέα πιστοποίησης κυνοφιλικών ομάδων Έρευνας και Διάσωσης, NSARDA, ενώ βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Paul Shapiro, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC).

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος ανακοίνωσε μια σειρά από νέες συνεργασίες στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο και την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών μέσων και καινοτόμων εργαλείων που στόχο έχουν την προστασία των παιδιών, αλλά και των ενήλικων θυμάτων εξαφάνισης που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

««Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τις εντολές των εισαγγελικών αρχών», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ συμπλήρωσε:  «Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας και αξιοποιώντας τις γνώσεις μας, την τεχνολογία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, επαγγελματίες και εθελοντές, μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με αποτελεσματικότητα και άμεσα όταν ένα παιδί εξαφανίζεται καθιστώντας την Ελλάδα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο στη διαχείριση αυτών περιστατικών».  

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα. Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, όπως αυτής μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας η κα. Δημητρίου Βασιλοπούλου στάθηκε στη σημασία των πρόσφατων εκπαιδεύσεων που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την επιμόρφωση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και τη βελτίωση διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα καινοτόμα υπηρεσία και το πρόγραμμα Missing Alert που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός στο πρότυπο του Amber Alert Hellas για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες καθώς και ομάδες υψηλού κινδύνου. Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να παρέχει εξειδικευμένη προστασία σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο (π.χ λόγω νοητικής στέρησης, ψυχολογικών προβλημάτων κ.α), που αγνοούνται ύστερα από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.  

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο χρήσης νέων εργαλείων και τεχνολογικών μέσων, η αξιοποίηση των οποίων γίνεται δυνατή από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στη σύμπραξη διεθνών Οργανισμών, εταιρειών τεχνολογίας με ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και εταιρειών και φορέων στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν:

● η εφαρμογή Missing Alert App με την ευγενική υποστήριξη της COSMOTE

● το πρόγραμμα Child Rescue, με τη συμμετοχή 10 οργανισμών από 6 χώρες της Ε.Ε και τον συντονισμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

● η πλατφόρμα GMCNgine

● το πρόγραμμα FIA Missing Child Alert

● το Chat App της Γραμμής SOS 1056 που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

Επιπλέον, έγινε παρουσίαση των νέων μελών του προγράμματος «Amber Alert Hellas», με τη συμμετοχή της DHL Express και του Συλλόγου Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, καθώς και των νέων μελών της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου παρουσιάστηκαν τα υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι συναρμόδιοι δημόσιοι και εθελοντικοί φορείς, όπως το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, οι εθελοντές χειριστές της αναβαθμισμένης Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», εθελοντές διασώστες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, κυνοφιλικές ομάδες και οχήματα από το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού.


Παράλληλα, οι μικροί προσκεκλημένοι, από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», ζωγράφισαν το λουλούδι «Μη με λησμονείτε», λουλούδι σύμβολο για τα εξαφανισμένα παιδιά και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα.