Πώς μπορούν τα λουλούδια να αποδειχτούν το καλύτερο αντίδοτο στην κακή μας ψυχολογία;


Όταν ανθίζουν τα λουλούδια η διάθεσή μας βελτιώνεται και αισθανόμαστε πολύ πιο όμορφα στη ζωή μας με αποτέλεσμα να φτιάχνει η ψυχολογία μας, ενώ επηρεάζεται θετικά και η κοινωνική μας συμπεριφορά.

Έχοντας προσέξει την ευεργετική επίδραση των λουλουδιών στη συναισθηματική υγεία των ανθρώπων, οι ειδικοί του αμερικάνικου πανεπιστημίου Rutgers με επικεφαλή την καθηγήτρια ψυχολογίας Jeannette Haviland-Jones, θέλησαν να το αποδείξουν και επιστημονικά με μια έρευνα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η ομάδα εξέτασε τη συμπεριφορά εθελοντών για δέκα μήνες. Στο διάστημα αυτό εξέτασαν πώς αντιδρούσαν όταν τους πρόσφεραν λουλούδια. Τότε, ανακάλυψαν πως η θετική επίδραση των λουλουδιών στην ψυχολογία του ανθρώπου και στην καταπολέμηση του άγχους είναι γεγονός.

Παρατήρησαν επίσης πως οι άνθρωποι νιώθουν όμορφα να μοιράζονται με τους άλλους το γεγονός ότι κάποιος τους πρόσφερε λουλούδια. Γι’ αυτό προτιμούν άλλωστε να τα στολίζουν σε χώρους του σπιτιού, όπου όλοι έχουν πρόσβαση, όπως το σαλόνι και η τραπεζαρία.

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

  1. Τα λουλούδια προσφέρουν άμεσα ευτυχία σε κάποιον, κάτι που φάνηκε απ’ το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέλαβαν τα λουλούδια τους με ειλικρινές χαμόγελο και ενθουσιασμό και ένιωσαν ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη.
  2. Η διάθεση επηρεάζεται και μακροπρόθεσμα. Οι εθελοντές, αφού έλαβαν τα λουλούδια, ήταν λιγότερο αγχωμένοι, ενώ ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Θεραπευτική επίδραση των λουλουδιών

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν λουλούδια το πρωί, έχουν καλύτερη διάθεση. Αισθάνονται καλύτερα από ότι αν δεν είχαν δει τα λουλούδια. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να περάσουν αυτήν τη θετική ενέργεια σε άλλους ανθρώπους.

Επίσης, μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν λουλούδια, αμέσως χαμογελούν. Σε αυτό δεν έχει καμία σχέση η ηλικία και η ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Τα λουλούδια, όπως έδειξαν οι μελέτες, μπορούν να βοηθήσουν κάποιον με το να περιορίσουν την κατάθλιψη και ακόμα να τον ενθαρρύνουν να γίνει πιο κοινωνικός.

Τα λουλούδια έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη διάθεση. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίαζαν συναισθήματα λιγότερο καταθλιπτικά, αγωνίας, άγχους και σύγχυσης κάθε φορά που λάμβαναν λουλούδια, προβάλλοντας ένα υψηλότερο αίσθημα ικανοποίησης και χαράς για τη ζωή.

Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι φέρνουν λουλούδια στα δωμάτια των νοσοκομείων. Τα λουλούδια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι.


Πηγή: healthpharma.gr