Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς θα καταλάβεις ότι το παγωτό που θέλεις να αγοράσεις δεν είναι ξαναπαγωμένο και επικίνδυνο για την υγεία σου;



Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα παγωτά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για μικρούς και μεγάλους.

Για να το απολαύσουμε, όμως, χωρίς να ανησυχούμε για την υγεία μας, είναι καλό να έχουμε υπόψη μας ορισμένα πράγματα.

Το ξαναπαγωμένο παγωτό όχι μόνο έχει αλλοιωμένη υφή, αλλά είναι και εξαιρετικά βλαβερό για την υγεία, καθώς εάν έχει προηγουμένως λιώσει πλήρως εκτός κατάψυξης, θα περιέχει πολλά βακτήρια. Η δηλητηρίαση μάλιστα από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει, είναι ιδιαίτερα συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις ένα τέτοιο παγωτό;
  1. Η υφή του θα είναι κοκκώδης.
  2. Θα έχει αναπτύξει κρυστάλλους πάγου.
  3. Θα είναι πιο σκληρό από το κανονικό παγωτό.
  4. Θα έχει πιο ουδέτερη γεύση.


Το ήξερες ότι και εσύ αφήνοντας το παγωτό εκτός κατάψυξης στο σπίτι για πολλή ώρα, μπορείς να θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο;

Όταν ο υδράργυρος έχει ανέβει, τίποτα δεν φαντάζει πιο απολαυστικό από το να σερβίρεις ένα μπολ παγωτό στους καλεσμένους σου. Το πιο σύνηθες είναι να το αφήνουμε για ώρα εκτός ψυγείου μήπως και κάποιος θέλει δεύτερη μερίδα, μέχρι που κάποιος τελικά το παίρνει απόφαση να το πάει πίσω στην κατάψυξη για να μη λιώσει τελείως. Γνωστό σενάριο, έτσι; Κι όμως, με αυτή σου τη συνήθεια ίσως θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο.

«Το παγωτό λιώνει αρκετά γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και το γαλακτώδες, ζαχαρούχο, υγρό διάλυμα αποτελεί το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια, όπως η λιστέρια», γράφει η γιατρός Amreen Bashir. Αυτό σημαίνει ότι αφήνοντας το παγωτό για ώρα εκτός κατάψυξης, «φλερτάρεις» με την πιθανότητα να ταλαιπωρηθείς για μέρες από ναυτία, εμετούς και διάρροια.

Τι μπορείς να κάνεις για να τα αποφύγεις μια πιθανή τροφική δηλητηρίαση;

Η δρ Bashir υποστηρίζει ότι το καλύτερο είναι να βάζεις το παγωτό πίσω στην κατάψυξη με το που σερβιριστείς, πριν ακόμα λιώσει. Μια ακόμη καλή ιδέα είναι να επιλέγεις παγωτά σορμπέ, που δεν εγκυμονούν τόσους κινδύνους από άποψη βακτηρίων.


Πηγή: olivemagazine.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια