Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκλογική νοθεία καταγγέλλει η ΛΑΕ - Τι απαντά το ΥΠΕΣ


Για «σκόπιμη νοθεία» στην εκλογική διαδικασία των Ελλήνων ομογενών του Λονδίνου, κάνει λόγο η Λαϊκή Ενότητα, η οποία καταγγέλλει την απουσία ψηφοδελτίων του κόμματος.

 

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αξιώνει την ακύρωση των εκλογών στη βρετανική πρωτεύουσα και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να «ελεγχθούν όλα τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού».

 

Αφορμή για τις καταγγελίες, όπως προαναφέρθηκε, στάθηκαν τα «απανωτά» παράπονα «από Έλληνες του Λονδίνου ότι δεν τους δίνονται ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας», παρότι το κόμμα έχει στείλει εγκαίρως όλο το εκλογικό υλικό.

 

«Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές προφάσεις εν αμαρτίαις, αφού η Λαϊκή Ενότητα όχι μόνο έστειλε εμπρόθεσμα τα ψηφοδέλτιά της στο Λονδίνο από τις 13/5 αλλά έχει και όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχει δώσει στα αρμόδια Υπουργεία» σημειώνει η ΛΑΕ.

 

Και προσθέτει: «Την καταγγέλλουμε για σκόπιμη νοθεία και προσφεύγουμε σε όλα τα ένδικα μέσα για να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των εκλογών» και «σε πόσα άραγε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού συμβαίνουν παρόμοιες καταστάσεις εκλογικής νόθευσης και τι άλλο μπορεί να συμβεί αύριο σε όλη την Ελλάδα;»

 

Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών

 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η εκτύπωση και η έγκαιρη παράδοση των ψηφοδελτίων στο εσωτερικό και τις πρεσβείες του εξωτερικού, αποτελούν ευθύνη του κάθε κόμματος.

 

Επικαλείται δε, την εκλογική νομοθεσία (σ.σ. άρθρο 71 του π.δ. 26/2012), και επισημαίνει αναλυτικά τα εξής:

 

«Παρ’ όλα αυτά, με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την διασφάλιση της γνήσιας αποτύπωσης της βούλησης του εκλογικού σώματος, τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία δημοσίων αρχών, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των τυχόν προβλημάτων.

 

»Για το λόγο, άλλωστε, αυτό, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε, σήμερα τα ξημερώματα, η μη ύπαρξη ψηφοδελτίων της Λαϊκής Ενότητας στην πρεσβεία του Λονδίνου, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, όσο και με την οικεία πρεσβευτική αρχή και τον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

 

»Προς το σκοπό αυτό, μάλιστα, απεστάλη και κατεπείγον έγγραφο, με το οποίο διευκρινίζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν «λευκά» (άγραφα) ψηφοδέλτια, τα οποία οι εκλογείς μπορούν να συμπληρώσουν χειρόγραφα, από τη στιγμή που ελλείπουν έντυπα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κόμματος, όπως προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία.

 

»Είναι σαφές ότι οι διατυπωθείσες καταγγελίες, αλλά και η προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης στα συναρμόδια Υπουργεία, που ουδεμία εμπλοκή έχουν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας εκτύπωσης και διανομής των ψηφοδελτίων των κομμάτων, δεν έχουν καμία βάση. Η δε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων είναι απολύτως ατυχής».

 

 

Πηγή:

 

 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια