Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σωφρονιστικοί στο «έλεος» των εκφοβισμών: Η τούρτα με τις απειλές , το μαστίγωμα και οι άδειες οπλοφορίας

Ευθείες απειλές, ύβρεις, απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι, καμένα αυτοκίνητα, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες. Μια καθημερινότητα για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Η υπόθεση με τους
σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έχουν πάρει άδεια οπλοφορίας  για να προστατευθούν καθώς δέχονταν απειλές, απεικονίζει την κατάσταση στις φυλακές για τους ανθρώπους που είναι επιφoρτισμένοι με την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης.
Ο Αντώνης Αραβαντινός ειχε περιγράψει πως πλέον «έχουμε και τα δυο χέρια ψηλά μπροστά στις απειλές. Εμένα με απειλούσαν και μου έλεγαν τα δρομολόγια που έκαναν τα παιδιά μου κάθε μέρα». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σπ. Καρακίτσος είχε αναφερθεί σε φυλακές «τρίτου κόσμου».
Δολοφονίες
Το Φεβρουάριο του 2015 έξω από σπίτι του στη Φθιώτιδα γάζωσαν με καλάσνικοφ 47χρονο τον αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού. Αυτό όμως αντί να επιφέρει αυστηροποίηση, δεν άλλαξε τα πράγματα. Πιθανόν επέτεινε τον φόβο. Ο θρύλος λέει πως πριν λίγο καιρό όταν ανέλαβε αρχιφύλακας σε μεγάλη φυλακή ένας άλλος σωφρονιστικός έλαβε στο σπίτι του ένα κουτί γλυκά, μια ανθοδέσμη και ένα γράμμα που δεν ήταν για… συγχαρητήρια :
«Να είσαι φρόνιμος και σοβαρός στο νέο σου πόστο.. Κάτσε καλά γιατί την επόμενη φορά θα σου στείλουμε βόμβα», του έλεγαν.
Μαστίγωμα
Ενας άλλος υπάλληλος μαστιγώθηκε άγρια από κρατούμενους σε άλλη φυλακή της χώρας.Ολα είχαν ξεκινήσει όταν κρατούμενοι είχαν αρνηθεί να μπουν στα κελιά τους το βράδυ. Την προηγούμενη ημέρα, ομάδα σωφρονιστικών είχε κάνει έρευνα και είχε εντοπίσει κινητά και ένα πάκο με 250 κάρτες sim. «Ας έρθει αυτός να κλείσει το κελί αν τολμάει»,φώναζαν οι κρατούμενοι εννοώντας έναν συγκεκριμένο υπαρχιφύλακα. Ο εν λόγω ανέβηκε στο κελί τους και μπαίνοντας μέσα δέχθηκε απειλές με μαχαίρι, ενώ τον μαστίγωσαν με αυτοσχέδιο μαστίγιο.
Ο 35χρονος υπαρχιφύλακας κατάφερε να ξεφύγει και τρέχοντας κατέβηκε στο θυρωρείο ζητώντας βοήθεια από δύο συναδέλφους του. Ο ένας τού είπε πως ήταν μακριά, ο άλλος πως δεν μπορούσε να έρθει. Η βοήθεια τελικά δεν ήρθε από συναδέλφους, αλλά από κρατουμένους που κατάφεραν να ρίξουν τους τόνους.
Άδειες οπλοφορίας
Προχθές έγινε γνωστό πως δυο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σε φυλακές εκτός Αττικής, είχαν δει από το 2011 τα ονόματά τους σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ κρατούμενος τους ονομάτισε και σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ζήτησαν και πήραν άδειες οπλοφορίας αφού και ο αρμόδιος εισαγγελέας συναίνεσε να τους δοθούν. Ξαφνικά πριν από λίγους μήνες ο διευθυντής των φυλακών ανακάλεσε προηγούμενη άδεια βάση της οποίας μπορούσαν να αφήνουν τον οπλισμό σε ειδικό χώρο στο γραφείο του διοικητή της εξωτερικής φρουράς:
«Οι απειλές και οι εκφοβισμοί σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι ενδεικτικές του νοσηρού κλίματος που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση των φορέων της διοίκησης, οι οποίοι παραμένουν αδρανείς στην καλύτερη περίπτωση είτε με άστοχες ενέργειες αφήνουν το προσωπικό έκθετο»,αναφέρει ο δικηγόρος τους, Νικ. Λουκόπουλος. Οι δυο υπάλληλοι στην αίτηση που υπέβαλλαν στο Συμβούλιο Επικρατείας αναφέρουν ότι με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να έχουν μαζί τους τον οπλισμό τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη φυλακές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια