Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φως στα αίτια του ερυθηματώδους λύκου δίνει νέα έρευνα



Για πρώτη φορά παγκοσμίως, ερευνητές του The Australian National University (ANU) έδειξαν ότι προηγουμένως «παραμελημένες» σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις είναι σημαντική αιτία λύκου.

Η έρευνα αναμένεται να αλλάξει την κατανόηση για τα αίτια της νόσου και πιθανόν να σώσει ζωές. Μέχρι τώρα η ακριβής αιτία της νόσου έχει φτωχή κατανόηση. Αυτό άλλαξε, χάρη σε γενετική ανακάλυψη των ερευνητών δρ Βίκυς Αθανασοπούλου, δρ Simon Jiang και της Καθηγήτριας Carola Vinuesa.

Ο δρ Jiang πέρασε 6 χρόνια αναλύοντας τις γενετικές οδηγίες που περιέχονται στο DNA και οδηγούν στη νόσο. Έδειξε για πρώτη φορά πώς σπάνιες γονιδιακές ποικιλομορφίες που συμβαίνουν σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, προκαλούν λύκο και πώς καθοδηγούν τη νόσο στο σώμα.

Μέχρι τώρα εκτιμάτο ότι αυτές οι σπάνιες ποικιλομορφίες έπαιζαν αμελητέο ρόλο στην αυτοανοσία και σε σχετικές αυτοάνοσες νόσους. Οι ερευνητές έδειξαν πως οι περισσότεροι ασθενείς με λύκο φέρουν αυτές τις σπάνιες γονιδιακές ποικιλομορφίες και πως οδηγούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να μην εργάζονται πια κατάλληλα. Όταν τα κύτταρα δεν εργάζονται πια, το ανοσοποιητικό  σύστημα πασχίζει να ξεχωρίσει ιούς και βακτήρια από αυτό, οδηγώντας στο λύκο.

Τα ευρήματα ανοίγουν δρόμο για εξατομικευμένες αγωγές για λύκο και άλλες αυτοάνοσες νόσους.

Ο δρ Jiang δήλωσε ότι υπάρχει τεράστια δυνατότητα για στοχευμένη αγωγή. Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στον εντοπισμό και την πρόβλεψη του πόσο σοβαρός είναι ο λύκος σε έναν ασθενή, καθώς πρόκειται για μια νόσο που διαγιγνώσκεται δύσκολα.


Πηγή: Εύη Ψωμιάδου - iatronet.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια