Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η αστυνομικός Φωτεινή Κωνσταντοπούλου σε δράσεις πολιτισμού σε ακριτικά νησιά

O Πανορμίτης, η Χρυσοστόμη και ο Νικήτας είναι τρία από τα 89 παιδιά του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου της Αστυπάλαιας που για δεύτερη χρονιά φέτος θα συμμετάσχουν στις δράσεις
του Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου της Αστυπάλαιας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου στο νησί της Δωδεκανήσου.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από την πρωτοβουλία της αστυνομικού και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, που όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς εσωτερικής προσωπικής διαδρομής, η οποία ισχυροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής μου πορείας όταν διαπίστωσα, από τις επισκέψεις μου σε απομακρυσμένα μέρη σε όλη την Ελλάδα ότι υπήρχαν παιδιά που είχαν εγκαταλείψει ή δεν είχαν καν γνωρίσει την κορυφαία εμπειρία που προσφέρει η λογοτεχνία.
Παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά συγγραφείς και καλλιτέχνες βιώνοντας τελικά έναν αφηρημένο αποκλεισμό», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και συνεχίζει:
«Έτσι πήρα και την απόφαση να αγωνισθώ για την εξάλειψη αυτού του αποκλεισμού, που σκοπό του θα είχε τη διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή πρακτικών με όχημα τη λογοτεχνία και τις τέχνες, σε όλες τους τις εκφράσεις, που αδιαμφισβήτητα συνεισφέρουν και διανθίζουν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, αλλά και δημιουργούν ένα σοβαρό κοινωνικό κεφάλαιο.
Ήξερα λοιπόν τι ακριβώς ήθελα να κάνω, αλλά δεν ήξερα το πού. Ακόμα και το πότε φάνταζε θολό. Ώσπου στη ζωή μου ήρθε η Αστυπάλαια, το μικρό απομακρυσμένο νησί με τα 89 παιδιά. Εντελώς τυχαία. Αναπάντεχα. Όμως τελικά μάλλον αυτά που φαίνονται τόσο τυχαία να είναι τελικά τα μοιραία», ανέφερε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.
Αρωγός και συμπαραστάτης αυτού του εγχειρήματος στάθηκε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου, Νίκος Περδίκης, o οποίος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Το Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου του Δήμου Αστυπάλαιας που διοργανώνει η κ. Φωτεινή Κωνσταντοπούλου είναι ένας πολιτιστικός σταθμός για το νησί μας, μια πηγή χαράς, δημιουργίας και έμπνευσης για τους μαθητές μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος, αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική μια τέτοια διοργάνωση για το νησί, αφού δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να έχουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Αφού ευχαρίστησε την κ. Κωνσταντοπούλου, ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος στηρίζει τέτοιες δράσεις, με την τοπική κοινωνία να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς. Οι γονείς είναι κοντά στα παιδιά τους και συμμετέχουν στα δρώμενα, υπογραμμίζει ο κ. Κονταράτος.
Το 2ο Φεστιβάλ Παιδικού βιβλίου Αστυπάλαιας θα διαρκέσει από τις 5 – 10 Ιουνίου διευρυμένο, τόσο στις ημέρες διάρκειας του, όσο και στο πλήθος των εικαστικών, συγγραφέων και επιστημόνων που θα συμμετάσχουν και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν. Κάτι ακόμα που το διαφοροποιεί από το προηγούμενο πρώτο είναι η μοναδική θεματική στην οποία θα εστιάζει, ώστε τα παιδιά με την κλιμακωτή διάταξη των επιλεγμένων εκπαιδευτικών, εικαστικών και ψυχαγωγικών δράσεών του, να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και γνώση.
Όλα αυτά πάντα μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική διασκέδαση. Οι δράσεις φέτος στοχεύουν: στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την κατανόηση των αρχών της ανακύκλωσης, έννοιες απαραίτητες για ένα καλύτερο αύριο.
Σημαντικό, όμως, χαρακτηριστικό του φεστιβάλ είναι η κοινωνική δράση του. Στην περσινή φιλοξενήθηκαν στις δράσεις σε μια μονοήμερη εκδρομή αγάπης τα έξι παιδιά της μικρής Ανάφης με τους συνοδούς του, με την υποστήριξη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ενώ φέτος η κοινωνική δράση διευρύνεται και αυτή και αφορά την πενθήμερη φιλοξενία δεκαπέντε παιδιών που στηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού.
«Νιώθω μεγάλη χαρά για όλα όσα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί, γιατί σε όλο αυτό το εγχείρημα σημαντική είναι η συμβολή και της τοπικής κοινωνίας, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Γι΄αυτό και θα συνεχίσω να υπηρετώ πιστά τον στόχο, ο οποίος είναι η ανάδειξη της απομακρυσμένης Αστυπάλαιας ως ένας τόπος – προορισμός που έχει άμεση συνάφεια και αναφορά στον πολιτισμό και το παιδί, σκοπεύοντας στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης δομής, με στόχο την κάλυψη περισσότερων ακριτικών και απομακρυσμένων νησιών με βάση την Αστυπάλαια, οραματιζόμενη την καθιέρωση του φεστιβάλ ως θεσμού», κατέληξε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια