Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί τα αντηλιακά μπήκαν στο στόχαστρο των ερευνητών;


Περισσότερη διερεύνηση χρειάζεται σχετικά με την επίδραση των αντηλιακών στον οργανισμό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται η διακοπή της χρήσης του, αφού «ο ήλιος είναι ο πραγματικός εχθρός».

Πιο συγκεκριμένα, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι βάζοντας για μία ημέρα αντηλιακό, ορισμένα συστατικά του μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα και να παραμείνουν σε επίπεδα αρκετά υψηλά. Η έρευνά τους έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, αναφέρει το CNN.

«Κάποια από τα συστατικά που εμπεριέχουν οι αντηλιακές κρέμες εισχωρούν στο αίμα και μάλιστα σε επίπεδα αρκετά υψηλά, σύμφωνα με πιλοτική μελέτη που διεξήχθη από το Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων, παρακλάδι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων», αναφέρει το επίμαχο άρθρο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «JAMA», κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των συστατικών στο αίμα συνέχισε να αυξάνεται καθώς γινόταν η χρήση του αντηλιακού, παραμένοντας στο σώμα τουλάχιστον επί 24 ώρες μετά τη λήξη της χρήσης του.

Οι τέσσερις χημικές ουσίες που μελετήθηκαν -η avobenzone, η oxybenzone, η ecamsule και η octocrylene- συγκαταλέγονται στις 12 χημικές ουσίες για τις οποίες πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο των εταιρειών που τις παρασκευάζουν, προτού θεωρηθούν γενικά ασφαλείς και αποτελεσματικές.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση αντηλιακού;», διερωτάται το CNN. «Σε καμία περίπτωση, όχι», δηλώνουν οι ειδικοί. «Πρέπει να πραγματοποιηθούν μελέτες για να αξιολογηθεί αυτό το εύρημα», τονίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Λέφελ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να συνεχίσουν να είναι επιθετικοί σε ότι αφορά την προστασία από τον ήλιο».

«Ο ήλιος είναι ο πραγματικός εχθρός εδώ», δηλώνει ο Σκοτ Φάμπερ, αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων της Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον (EWG), που κάθε χρόνο δημοσιεύει έναν οδηγό για τα αντηλιακά.

«Δεν είναι είδηση ότι οι ουσίες που βάζετε στο δέρμα σας απορροφώνται από σώμα. Οι μελέτες που πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να εστιάσουν στο αν η χημική απορρόφηση θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε όλο τον κόσμο, το μελάνωμα κατατάσσεται ως η 19η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.


Πηγή: protothema.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια