Φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας φαίνεται να έχει οφέλη και στις περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειαςΟφέλη και στις περιπτώσεις καρδιοπάθειας φαίνεται ότι έχει μία φαρμακευτική ουσία που χορηγείται κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε δημοσίευση που έκαναν στο «Scientific Reports».

Πρόκειται για τη φαρμακευτική ουσία ταδαλαφίλη, η μελέτη της οποίας έδειξε πως η εν λόγω φαρμακευτική ουσία είναι αποτελεσματική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια σε πρόβατα. Η επιλογή των συγκεκριμένων πειραματόζωων έγινε λόγω της παρόμοιας φυσιολογίας της ανατομίας της καρδιάς τους με την ανθρώπινη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Andrew Trafford θεωρεί αρκετά πιθανό η επίδραση της φαρμακευτικής ουσίας να είναι παρόμοια και στην ανθρώπινη καρδιά, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του, καθώς, όπως δήλωσε, «η ανακάλυψη αυτή είναι μία σημαντική πρόοδος για μία θανατηφόρα ασθένεια». Και πρόσθεσε ότι: «Οι δοκιμές και τα στοιχεία που έχουμε από δοκιμές σε ανθρώπους και επιδημιολογικές μελέτες είναι περιορισμένα και η μελέτη χρειάζεται περαιτέρω επικύρωση. Είναι εξαιρετικά πιθανό ορισμένοι ασθενείς που λαμβάνουν ταδαλαφίλη για στυτική δυσλειτουργία και ακούσια να προστατεύουν και την καρδιά τους».

Η διεξαγωγή του πειράματος

Για τη διεξαγωγή του πειράματος οι ερευνητές προκάλεσαν με βηματοδότες καρδιακή ανεπάρκεια στα πρόβατα. Ακολούθως τους χορηγήθηκε η ταδαλαφίλη και παρατηρήθηκε πως η επιδείνωση της πάθησης είχε σταματήσει, ενώ το φάρμακο φάνηκε να αντιστρέφει τις επιδράσεις της καρδιακής ανεπάρκειας.

Παράλληλα, η δυσκολία στην αναπνοή και η αδυναμία της καρδιάς να ανταποκριθεί στην αδρεναλίνη είχε σχεδόν αντιστραφεί.

Ο καθηγητής Trafford εξήγησε πως η δόση που χορηγήθηκε στα πρόβατα ήταν παρόμοια με τη δόση που χορηγείται στους ανθρώπους για τη στυτική δυσλειτουργία.

Η ταδαλαφίλη ανήκει σε μία ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 και δρα μπλοκάροντας το ένζυμο φωσφοροδιεστεράση τύπου 5 προκαλώντας  χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων του πέους και επιτρέποντας την καλύτερη ροή αίματος. Θεωρείται, όμως, ότι μπορεί να οδηγήσει και σε καλύτερη λειτουργία της καρδιάς τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας αρχικά δοκιμάστηκαν για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της στηθάγχης και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε η δράση τους στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Πρόκειται για ένα ευρείας χρήσης και αρκετά ασφαλές φάρμακο με ελάχιστες παρενέργειες. Ωστόσο, δεν συνιστούμε στο κοινό να το λαμβάνει χωρίς προηγουμένως να έχει μιλήσει με το γιατρό του», πρόσθεσε ο δρ Trafford.

«Η ταδαλαφίλη είναι κατάλληλη μόνο για τη συστολική καρδιακή ανεπάρκεια, όταν η καρδιά δεν μπορεί να διανείμει σωστά το αίμα στο σώμα και ενδέχεται να υπάρχουν αντιδράσεις με άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής» προειδοποιούν οι ερευνητές.


Πηγή: ygeiamou.gr