Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Για πόσα χρόνια ακόμα θα αγνοούμε το γεγονός ότι οι στατικές φυλάξεις είναι αναποτελεσματικές; - του Χρήστου Κόκκαλη

Έχουμε δει πλήθος ακτιβιστικών ενεργειών και εμπρηστικών επιθέσεων από οργανωμένες ομάδες ατόμων εναντίον ακίνητων φυλασσόμενων στόχων ή γενικά στατικών αστυνομικών
δυνάμεων. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ενεργειών  είναι ότι εκμεταλλεύονται τις εγγενείς αδυναμίες μιας στατικής δύναμης, που είναι ο μικρός κατά κανόνα αριθμός αστυνομικών (τις περισσότερες φορές ένας αστυνομικός ανά βάρδια) και η εξ’ αυτού του λόγου δυνατότητα μόνο για παθητική άμυνα.
   Στην πράξη, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το μοντέλο στατικών φυλάξεων, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, είναι πλήρως αναποτελεσματικό. Όμως, εκτός από αναποτελεσματικό, ταυτοχρόνως απαιτεί και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αστυνομικών, συνολικά. Με απλά μαθηματικά, για να φυλαχθούν 6.4 εκατομμύρια κατοικιών που υπάρχουν στην χώρα μας σε 24ωρη βάση με έναν αστυνομικό ανά βάρδια, θα απαιτούνταν 32 εκατομμύρια αστυνομικοί, δηλαδή περισσότεροι από το σύνολο των αστυνομικών όλων των ευρωπαϊκών χωρών μαζί… Στον παραπάνω πρόχειρο υπολογισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι συγκεκριμένες κατοικίες χρηζουν φύλαξης από περισσότερους του ενός αστυνομικούς ανά βάρδια, ο συνολικός αριθμός που προκύπτει είναι ακόμα μεγαλύτερος.
  
    Σκοπός του ακραίου, ομολογουμενως, παραδείγματος είναι να καταδείξει ότι όσο επεκτείνεται η εφαρμογή του μοντέλου στατικών φυλάξεων, τόσο ο αριθμός των αστυνομικών δεν πρόκειται ποτέ να είναι αρκετός ούτε για αυτές καθαυτές τις φυλάξεις, πολλω δε μάλλον για την ουσιαστική αστυνόμευση.
   Και φυσικά δεν μπορούν να αγνοηθούν οι τραυματισμοί αστυνομικών, που έχουν συμβεί κατά την διάρκεια φύλαξης κάποιου στόχου, και είναι ενίοτε σοβαροί. Συνεπώς, πρέπει να αξιοποιήσουμε έξυπνα το ήδη ελλιπές αριθμητικά προσωπικό, χάριν της αποτελεσματικότητας άλλα και της ασφαλείας των αστυνομικών.

    Με εξαίρεση μικρό αριθμό κτιρίων, οι στατικές φυλάξεις πρέπει να εγκαταλειφθούν, καθώς επίσης και οι σκοπιές των αστυνομικών τμημάτων να αντικατασταθουν από συστήματα καμερών.  Για τους δύσπιστους, το κόστος των ερτατοωρών για την φύλαξη ενός Τμήματος ή στόχου με σκοπιές για χρονικό διάστημα μονο μιας εβδομάδας, υπερκαλύπτει το κόστος εγκατάστασης καμερών.

    Επίσης, το τελευταίο οκτάμηνο και πλέον εφαρμόζεται το σχέδιο ΄΄Περσεας΄΄. Παρά το γεγονός ότι η αξία των περιπολιών είναι αδιαμφισβήτητη,  όλες οι μάχιμες υπηρεσίες έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων και αντοχών τους. Και αυτό γιατί, το σχέδιο ΄΄Περσεας΄΄, που επιχειρεί ορθως να εμπεδώσει το μοντέλο εποχούμενης αστυνόμευσης, εφαρμόζεται παράλληλα με το μοντέλο στατικών φυλάξεων.
    Έχει έρθει, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου η φυσική ηγεσία να επιλέξει μεταξύ των δυο μοντέλων. Έχει έρθει η ώρα της πλήρους μετάβασης στην εποχούμενη ουσιαστική αστυνόμευση. Δεν υπάρχει χώρος και για τα δυο μοντέλα. Έχει έρθει η ώρα αποφάσεων και τομών.

Στατικές φυλάξεις ή διπλάσιες περιπολίες ;

Αστυνομικούς μέσα σε σκοπιές, εν είδει ακίνητου στόχου,  ή  περισσότερους περιπολουντες αστυνομικούς, στην υπηρεσία του πολίτη;

Χιλιάδες οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις ή ξεκούραστοι και αποτελεσματικοί αστυνομικοί ;

Μικρή επισήμανση: η διεθνής πρακτική δείχνει ότι μια οργανωμένη επίθεση ομάδας ατόμων, αντιμετωπίζεται από αριθμό αστυνομικών (2 ή περισσότερους) που λειτουργούν ως ομάδα και έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Η απλή παρουσία στο χώρο πολλών αστυνομικών δεν σημαίνει τίποτα.

Χρήστος Κόκκαλης

Αστυνόμος Α'

Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αξιωματικών
Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής

Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας
Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια