Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αβγό: Η υψηλή διατροφική του αξία που βοηθά στη δίαιτά μας!



Τα αβγά δεν λείπουν από τη διατροφή κανενός και είναι ένα από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες.

Μπορεί για πολλούς να αποτελούν «ένοχη απόλαυση» γιατί θεωρείται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, όπως θα δούμε παρακάτω, όμως, η σωστή και χωρίς υπερβολές κατανάλωσή τους μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην υγεία.

Αρχικά, η υψηλή διατροφική τους αξία είναι που τα κάνει αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, αφού ο κρόκος του αβγού μπαίνει στη διατροφική λίστα ήδη από τον 8ο-9ο μήνα ζωής ενός βρέφους, ενώ μετά τον πρώτο χρόνο προστίθεται πλέον και το ασπράδι. Η διαφοροποίηση αυτή συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες που περιέχει το ασπράδι των αβγών, θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση διάφορων αλλεργιών. Οι παιδίατροι συνιστούν την κατανάλωση 4-5 αβγών την εβδομάδα (δεδομένου ότι τα παιδιά πλέον προσλαμβάνουν πρωτεΐνες και μέσω άλλων τροφών, όπως το κρέας και τα πουλερικά), ποσότητα που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και, βέβαια, τις υποδείξεις του ειδικού.

Και για τους ενήλικες, πάντως, τα αβγά συνιστούν ένα απαραίτητο και αγαπημένο φαγητό, το οποίο, όμως, θεωρείται «απαγορευμένο» για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αβγού συνιστάται να περιοριστεί (και όχι να απαγορευθεί, όπως υποστηριζόταν παλιότερα) στα 2-4 την εβδομάδα για τους ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη, ενώ όσοι δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, μπορούν να καταναλώνουν αβγό ακόμα και σε καθημερινή βάση, αλλά πάντα στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όλο και περισσότερες έρευνες «αθωώνουν» το αβγό, σημειώνοντας ότι δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, εφόσον, όμως, η συνολική διατροφή που ακολουθείται είναι χαμηλή σε λιπαρά, ιδιαίτερα σε κορεσμένα. Ωστόσο, καλό είναι να μην καταναλώνουμε αβγά σε συνδυασμό με άλλες πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, όπως το κρέας και το τυρί.


Τι προσφέρει

Η περιεκτικότητα του αβγού σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας το έχει αναγάγει σε τρόφιμο αναφοράς, για τη σύγκριση και αξιολόγηση της περιεκτικότητας των τροφών σε πρωτεΐνες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς, εκτός από πηγή πρωτεϊνών, το αβγό είναι επίσης μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), σιδήρου, μολυβδενίου, βιταμίνης Β12, παντοθενικού οξέος και βιταμίνης D.

Επιπλέον, το αβγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες, αφού, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αβγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή παρότι περιέχει λίγες θερμίδες (το αβγό βραστό ή ποσέ έχει περίπου 70-80 θερμίδες, ενώ το τηγανητό αβγό έχει περίπου 150 θερμίδες), προκαλεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην υπόλοιπη ημέρα.


Πηγή: ygeiamou.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια