Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν!



Από υπέρταση πάσχει το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Παράλληλα, επιδημιολογικές καταγραφές υπολογίζουν τον αριθμό των πασχόντων σε δύο εκατομμύρια με μόνο τους μισούς να το ξέρουν και να λαμβάνουν αγωγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν μεταξύ άλλων μελλοντικά από καρδιακή ανεπάρκεια.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (6-12 Μαΐου 2019) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επίπτωση που έχουν στην υγεία των πολιτών οι δύο αυτές παθήσεις, αλλά και στο σύστημα Υγείας, υπενθυμίζοντας παράλληλα την αξία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα, ο Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, Καρδιολόγος Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, στο Καρδιολογικό Τμήμα του ΓΝΜΑ «Έλενα Βενιζέλου», ανέφερε ότι από υπέρταση πάσχει το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 60 ετών, ενώ επιδημιολογικές καταγραφές υπολογίζουν τον αριθμό των πασχόντων σε δύο εκατομμύρια με μόνο τους μισούς εξ αυτών να έχουν επίγνωση ότι είναι υπερτασικοί και να λαμβάνουν σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Θωμόπουλο, η υπέρταση στη μέση ηλικία θεωρείται προάγγελος εκδήλωσης άνοιας στην Τρίτη Ηλικία, γι’ αυτό, όπως συμπλήρωσε ο τέως Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, «αν θέλουμε να σώσουμε τη σωματική και πνευματική μας ακεραιότητα, θα πρέπει να προσέχουμε την πίεσή μας και να την διατηρούμε πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», υπογράμμισε το συσχετισμό υπέρτασης και καρδιακής ανεπάρκειας υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία μπορεί να είναι απόρροια πολλών παθήσεων της καρδιάς, αλλά κάνει κορύφωση στην Τρίτη Ηλικία. 


«Χαρακτηρίζεται από υψηλή ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, της τάξης του 7% και 20% εντός του πρώτου έτους από την πρώτη νοσηλεία. Η καρδιακή ανεπάρκεια δυστυχώς μειώνει την ποιότητα και διάρκεια της ζωής των ασθενών, αλλά η καλή έκβασή της δεν είναι ανέφικτη, καθώς σήμερα έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα πολλές επιλογές καλών φαρμάκων συνδυαστικά με την καλή υποστήριξη του ασθενή από την ιατρική ομάδα και το οικογενειακό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ενήλικες, παγκοσμίως. Ο δια βίου κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας υπολογίζεται στο 20%. Οι έξι στους δέκα ανθρώπους εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο 20.000 οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Υγιεινός τρόπος ζωής και συνεργασία γιατρών-ασθενών

Καταλήγοντας, ο τέως Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, υπενθύμισε ότι εκτός από τη σωστή λήψη της αντιϋπερτασικής αγωγής, θα πρέπει να γίνεται και ορθολογική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς υπερβολές. «Η αγαστή συνεργασία γιατρού και ασθενή, η σωστή λήψη των φαρμάκων, που πλέον έχουν γίνει απλούστερα και φθηνότερα, συνδυαστικά με την κατ’ οίκον μέτρηση της πίεσης 1-2 φορές την εβδομάδα, τον περιορισμό του αλατιού στη διατροφή, την ενσωμάτωση αερόβιας άσκησης και η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να διασφαλίσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πάσχοντες από υπέρταση και να ανακόψουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον», είπε.

Ποιες είναι οι τιμές της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης
  • Για υγιείς ενήλικες, οι τιμές πρέπει να είναι μικρότερες από 140/90 mm Hg.
  • Για ανθρώπους με διαβήτη, πρέπει να είναι μικρότερες από 130/80 mm Hg.
  • Στην κατ’ οίκον μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, οι τιμές πρέπει να είναι μικρότερες από 135/85 mm Hg.



Πηγή: protothema.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια