Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εγκληματολόγος: Στο χέρι του «Ορέστη» πώς θα τελειώσει η ιστορία

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, αναλύοντας το προφίλ του 35χρονου καθ’ ομολογία μανιακού δολοφόνου. Συγκεκριμένα, ο ειδικός
αναφέρει ότι κάποιος που σκοτώνει πολλούς ανθρώπους, έχουμε ένα φαινόμενο πολυκτονιών, αλλά για να τον χαρακτηρίσουμε serial killer πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο, τον τόπο, τον χρόνο, την επιλογή των θυμάτων, τις προκαταλήψεις, τις εμμονές που έχουν όμως ενιαία γραμμή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος σκοτώσει έναν ιερέα, έναν ποδοσφαιριστή και μια ιερόδουλη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιος.
Όσον αφορά στον τρόπο που δρούσε, επεσήμανε ότι πρέπει να διαπιστωθούν κίνητρα, τα οποία μόνο ο ίδιος μπορεί να καταθέσει. Αποκλείοντας κάποιες θεωρίες, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για λογικά εγκλήματα, ούτε για τρόπο ζωής, ούτε για διασκέδαση με το να σκοτώνει ανθρώπους, αλλά επίσης δεν ήταν σεξουαλικά εγκλήματα, με την έννοια ότι όλα αυτά ήταν ένα σεξουαλικό παιχνίδι που τελείωνε με τον τρόπο που τελείωνε. Σύμφωνα με τον ειδικό, λοιπόν, χρειάζεται πολύ ψάξιμο και σύνθετες θεωρίες για να δούμε πού είναι το κουμπί του ψυχισμού του.
Πρέπει να αναζητηθεί γιατί αυτός ο άνθρωπος επέλεγε αυτές τις γυναίκες, με τον ειδικό να αποκλείει το ενδεχόμενο να ήταν εξουσιαστικός τύπος και τα θύματά του υποταγμένα. Από την άλλη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επέλεγε τα θύματά του με γνώμονα ότι δεν μπορούσε να τον εντοπίσει το ποινικό σύστημα, αφού τα θύματα δεν είχαν συγγενείς, δεν είχαν πολλές διασυνδέσεις. Εντούτοις, παραμένει το ερώτημα γιατί να σκοτώσει. Και μετά γιατί να σκοτώσει την δεύτερη και την τρίτη; Σύμφωνα με τον ειδικό, πρέπει να αναζητηθεί το μοτίβο. «Τις πλησίαζε, τις γοήτευε, τις βίαζε και μετά τις σκότωνε, για να κάνει τι ακριβώς; Γιατί τις σκότωνε», διερωτάται ο ειδικός.  
 Ο Εγκληματολόγος αναφέρει ότι πρέπει να βρούμε μια λογική ερμηνεία, ακόμα και εάν αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στα όρια του καταλογισμού ή εάν έχει διπλή προσωπικότητα. Αναφερόμενος στην ψυχιατρική εξέταση που πέρασε ο 35χρονος, ανέφερε ότι ενδεχομένως για κάποιους ανθρώπους που μπορούν να το κρύβουν καλά χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο.
Τόνισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να παίζει με την κοινή γνώμη ή τη δικαιοσύνη, λέγοντας μερική ή ολική αλήθεια. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει η πιθανότητα ο 35χρονος να μην δρούσε μόνος του, αφού πάντα σε τέτοιες υποθέσεις ο ειδικός κρατάει επιφυλάξεις. Εξήγησε ότι μπορεί να είναι μια ευρύτερη ομάδα, συμμορία, η οποία έκανε αυτά τα πράγματα.
Σε ερώτηση εάν είχε κάποιο σκοπό, ανέφερε ότι πρέπει να διαπιστωθεί τι ήθελε να κάνει ο ίδιος ή τι ήθελαν να κάνουν όσοι ήταν μαζί του. Αυτό, όμως, μόνο ο ίδιος μπορεί να το πει. Όμως, σύμφωνα με τον Γιάννη Πανούση, εάν ο ίδιος έχει γοητευτεί που έχει γίνει παγκόσμιο θέμα, αποκτώντας όχι μόνο διεθνή αλλά και ιστορική μορφή, πρέπει κάπου να τελειώσει ο ίδιος αυτό το «παιχνίδι», διότι, αφού έχει ομολογήσει και θα βγουν κι άλλα πράγματα από την ανάκριση, η ποινή του είναι καθορισμένη εφόσον αποδειχθούν τα γεγονότα. Εφόσον δεν παίζει με την ποινή, αλλά παίζει με την υστεροφημία και τον ναρκισσισμό.
Ο ειδικός μίλησε, ακόμα, για μια ιστορία «προβολής», ενός ανθρώπου που νιώθει ότι είναι μεγάλη προσωπικότητα, ότι είναι ξεχωριστός. Το θέμα είναι πώς ο ίδιος έχει σκεφτεί να τελειώσει αυτή την ιστορία. Έχει στο χέρι του να πει την αλήθεια για να καταλάβει ο κόσμος και έχει το κλειδί πώς να τελειώσει η ιστορία, όλα εξαρτώνται από τον ίδιο, παρά το ότι οι ανακριτές και οι αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους. 
Όσον αφορά στην ηλικία του, ανέφερε ότι πρέπει να υπήρχανε ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητάς του που έχουν σχέση με επιθετικότητα, βία κτλ, που να είχαν εκδηλωθεί. Δεν παθαίνει κάποιος αμόκ στα 35- 36 του, κάπου πρέπει να υπήρχαν.
Τέλος, απαντώντας εάν έδειξε ευφυΐα με αυτή του τη δράση, επεσήμανε ότι οι κατά συρροή δολοφόνοι δεν είναι ευφυείς, γιατί κάνουν το ίδιο πράγμα και τους εντοπίζουν από το modus operandi τους. Είναι θέμα τεχνικής, κατέληξε.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια