Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί συζήτησε το προεδρείο της ΠΟΑΞΙΑ με τον κύριο Αρχηγό

''Τα προβλήματα δεν περιμένουν και όσο δεν επιλύονται συσσωρεύονται και οξύνονται'' τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας

Τα προβλήματα που μας απασχολούν θέσαμε κατά τη χθεσινή μας συνάντηση στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο, ύστερα από σχετικό αίτημά μας, καθώς το τελευταίο οκτάμηνο δεν υπήρξε ουδεμία πρόοδος σε όσα είχαμε συζητήσει στην προηγούμενη συνάντησή μας στο Αρχηγείο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Αύγουστο του 2018.

 

Ειδικότερα, ενημερώσαμε τον κ. Αρχηγό για τις αποφάσεις του 29ου συνεδρίου μας, όπως αυτές κατεγράφησαν και στο εκδοθέν ψήφισμα και τονίσαμε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για ζητήματα που είχαν ωριμάσει και δρομολογηθεί από την προηγούμενη ηγεσία, όπως π.χ. της διασφάλισης της 35ετούς παραμονής των αξιωματικών στο Σώμα, ένα ζέον ζήτημα για το οποίο και η νέα Υπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να δοθεί λύση και παρότι είχε υπάρξει και σχετικό πόρισμα της Επιτροπής που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, εντούτοις κάπου παραμένει στα «αζήτητα». Το γεγονός ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης εξαντλείται καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη όσων είχαν καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες είτε είχαν ρίξει στάχτη στα μάτια μας, «αγοράζοντας» χρόνο για να δικαιολογήσουν την απραξία τους.

 

Για το ζήτημα αυτό και με δεδομένο πλέον ότι υπάρχει αλλαγή στάσης που ερμηνεύεται και ως απόρριψη του αιτήματος, αντιπροτείναμε να καταθέσουμε το προσεχές διάστημα νέα πρόταση, κάτι που αποδέχθηκε ο κ. Αρχηγός, δηλώνοντας ότι θα συσταθεί νέα επιτροπή με αποκλειστικό αντικείμενο αυτό το θέμα.

 

Παράλληλα, θέσαμε υπόψη της ηγεσίας τα ακόλουθα θεσμικού χαρακτήρα ζητήματα, τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος και η επίλυση των οποίων εναπόκειται ξεκάθαρα στη βούληση της ηγεσίας μας:

 

Α) την έκδοση διαταγής από το ΑΕΑ για τη μη διάθεση των διοικητών των ΑΤ σε μέτρα τάξης εκτός της περιοχής ευθύνης τους με εξαίρεση περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων.

 

Β) τη γνωστοποίηση σε επίσημη υπηρεσιακή εφαρμογή (POL) του ακριβούς αριθμού των μορίων των αστυνομικών που υπάγονται στο σύστημα μεταθέσεων του Π.Δ 100/2003 και έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα μετάθεσης εκτός νομού, καθώς και τις θέσεις κατάταξης των επιθυμούντων.

 

Γ) την ίδρυση γραφείων δημοσίου κατηγόρου στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας των νομών με αποκλειστική αρμοδιότητα- αντικείμενο την κάλυψη των συναφών αναγκών όλων των Πταισματοδικείων των νομών.

 

Δ) τη συγκεκριμενοποίηση των όρων και τον καθορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση αδείας πρόσθετης εργασίας αστυνομικών σε αντικείμενα που δεν έρχονται σε προφανή αντίθεση με την ιδιότητά τους.

 

Ε) την πρόβλεψη νομοθετικής διάταξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποστολή δικογράφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον παραλήπτη, γεγονός που θα ελαφρύνει κατά πολύ τις υπηρεσίες όσον αφορά τις επιδόσεις δικογράφων.

 

Στ) τη θεσμοθέτηση συμπληρωματικών μεταθέσεων και για τους αξιωματικούς το μήνα Οκτώβριο.

 

Ζ) την επέκταση των ισχυόντων στην Ελληνική Αστυνομία και στις Ένοπλες Δυνάμεις όσον αφορά στη συνυπηρέτηση στρατιωτικών και αστυνομικών.

 

Η) την άρση της διάταξης που αφορά τη δυνατότητα της επανεξέτασης των αξιωματικών που τέθηκαν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου όπως ισχύει και για το χαμηλόβαθμο προσωπικό με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

 

Επίσης ζητήθηκε να επισπευσθεί από τη Διεύθυνση Οργάνωσης Νομοθεσίας η πρόταση που είχαμε υποβάλει στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Γεροβασίλη όσον αφορά τη χορήγηση δυο επιπλέον ετών μάχιμης υπηρεσίας σε όσους συμπληρώνουν 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο σώμα. Αντικείμενο συζήτησης υπήρξαν και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαδικασία μετακίνησης των αξιωματικών της ΣΑΕΑ και των ΤΕΜΑ με το σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων, καταθέτοντας διάφορες προτάσεις και δυνατές λύσεις.

 

Τέλος, αν και δεν συνηθίζεται από την Ομοσπονδία μας να υπεισέρχεται σε θέματα επιχειρησιακής φύσεως, δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα προβλήματα που έχουν προκληθεί κατά την εφαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ. και την πρόσφατη διαταγή όσον αφορά τη διάθεση εποπτών στις ΠΑΘΕ.

 

Από την πλευρά του ο κ. Αρχηγός δέχθηκε ότι τα ζητήματα που του θέσαμε είναι ρεαλιστικά και οι προτάσεις μας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεσμεύτηκε δε ότι θα προβεί στη σταδιακή υλοποίησή τους, ώστε ακόμα κι αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις να μην επηρεαστεί αρνητικά η θετική αντιμετώπισή τους.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μέχρι σήμερα επιδειχθείσα στασιμότητα στην επίλυση των προβλημάτων μας, δεν θα συνεχιστεί. Απεναντίας, επειδή τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης, οφείλουν να επισπεύσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες, επιδεικνύοντας έστω και τώρα ουσιαστικό έργο, αντί της διαχείρισης της αστυνομικής καθημερινότητας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

 

Τα προβλήματα δεν περιμένουν και όσο δεν επιλύονται συσσωρεύονται και οξύνονται.

 

 ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια