Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΝ: Η «μαλαγάνα» γιαγιά, οι… όρχεις του εφόρου και ο… Βαλύρης

Εκλογές χωρίς ευτράπελα είναι φαγητό χωρίς αλάτι…Απερίγραπτες σκηνές που παραπέμπουν σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου σαν αυτή του θρυλικού διδύμου  Αυλωνίτη –
Βασιλειάδου, το οποίο διασταύρωσε τα ξίφη του για χάρη της δημαρχίας, με τις υποσχέσεις να πέφτουν… βροχή.
Αλλά και περιστατικά φοβερής πόλωσης με τους δικαστικούς αντιπροσώπους να επεμβαίνουν σε ρόλο… πυροσβέστη για να μην γίνει το εκλογικό τμήμα…Βιετνάμ. Έχουν καταγραφεί και περιστατικά με τους δικαστικούς αντιπροσώπους να…παραδίδουν ψυχή και σώμα πριν την αναγγελία των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Κατάκοποι από την εξαντλητική διαδικασία αλλά και από τις αλλεπάλληλες ρακές, έπεσαν για ύπνο αγκαλιά με τους εκλογικούς σάκους, με τους υποψήφιους και ένα ολόκληρο Πρωτοδικείο να βρίσκονται στα πρόθυρα… εγκεφαλικού.
Δικηγόροι του Ηρακλείου μοιράστηκαν μαζί μας κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις που έζησαν σε χωριά της Κρήτης, τις οποίες θυμούνται ακόμα και γελούν.
κάλπη
Και τι δεν έχει βρεθεί μέσα στην κάλπη;
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες που προσέρχονται υποβασταζόμενοι στο παραβάν, με το ψηφοδέλτιο στην τσέπη, έτοιμο και σταυρωμένο. Δικαστικοί αντιπρόσωποι σπεύδουν να τους βοηθήσουν και τότε οι υπερήλικοι «βραχυκυκλώνουν».
Με τόσα ψηφοδέλτια και ονόματα συνδυασμών  μπερδεύονται οι δύσμοιροι, από την άλλη όμως δεν τους πάει καρδιά να βγάλουν και στην ψύχρα το ψηφοδέλτιο από την τσέπη.
Φυσικά και οι… φύλακες έχουν γνώση και για την οικονομία του χρόνου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ρωτούν ευθέως: «έχετε κάποιο ψηφοδέλτιο στην τσέπη; Ποιον θέλετε να ψηφίσετε να σας βοηθήσουμε;».
«Εγώ παιδί μου σ΄ αγαπώ» απάντησε η γιαγιά μέσα στο παραβάν, στον Χανδρά Σητείας. «Να είσαι καλά γιαγιά, αλλά πες μου έχεις ψηφοδέλτιο στην τσέπη;» ξαναρώτησε ο δικαστικός αντιπρόσωπος που ήθελε να τελειώνει. «Εγώ παιδί μου σ’ αγαπώ» επανέλαβε η γιαγιά, κοιτώντας τον ευθεία στα μάτια. Πέρασαν ένα τέταρτο μέσα στο παραβάν με τη γιαγιά να επαναλαμβάνει την ίδια φράση διαρκώς: «Εγώ παιδί μου σ’ αγαπώ».
Δεν άντεξε ο δικαστικός αντιπρόσωπος, έβαλε το χέρι την τσέπη, ξετρύπωσε το έρμο  σταυρωμένο ψηφοδέλτιο και το έριξαν στην κάλπη. «Ακόμα εκεί θα ήμασταν να μου λέει “εγώ παιδί μου σ’ αγαπώ”» περιγράφει ο Ηρακλειώτης δικηγόρος.
Σκηνές απείρου κάλλους έχουν εξελιχθεί μέσα σε παραβάν
Σκηνές απείρου κάλλους έχουν εξελιχθεί μέσα σε παραβάν
Ανάλογο σκηνικό είχε ζήσει και συνάδελφός του, με υπερήλικη που τον έβαλε να διαβάσει δέκα φορές όλα τα ονόματα των συνδυασμών, μήπως και θυμηθεί ποιον θέλει να ψηφίσει. Και πάμε πάλι από την αρχή. Η γιαγιά δεν μπορούσε να θυμηθεί με τίποτα το όνομα του συνδυασμού. Απογοητεύτηκε εκείνη, απογοητεύτηκε και ο δικαστικός αντιπρόσωπος που κόντεψαν να ξημερωθούν μέσα στο παραβάν. Σε μία αναλαμπή η γιαγιά αναφώνησε: «Μητσοτάκη θέλω, παιδί μου, να ψηφίσω». «Και γιατί, βρε γιαγιά, δεν το έλεγες από την αρχή» διαμαρτυρήθηκε ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ο οποίος έσπευσε να βρει το ψηφοδέλτιο για να τελειώνει το μαρτύριο.
Στους Λάκκους Χανίων Ηρακλειώτης δικηγόρος έζησε σκηνές απείρου κάλλους λόγω  του κλίματος πόλωσης που επικρατούσε στα πολιτικά πράγματα. Ο ψηφοφόρος προσήλθε να ψηφίσει ντυμένος ΠΑΣΟΚ από το κεφάλι μέχρι και τα πόδια. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, αν και του ιδίου κόμματος, έκρινε σωστό να μην του επιτρέψει  να ψηφίσει αν προηγουμένως δεν αφαιρούσε από πάνω του σημαίες, κονκάρδες και μπλουζάκια. Ήθελε να αποφύγει «επεισόδιο» με τον αντιπρόσωπο της Ν.Δ.
Μάταια όμως. Ο ψηφοφόρος ήταν ανένδοτος. «Θα ψηφίσω όπως είμαι». «Δεν θα ψηφίσεις» ανταπάντησε ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Μισή ώρα πήρε αυτό το σκηνικό. Ανυποχώρητοι και οι δύο. Ήταν τόσο αδιέξοδη η κατάσταση που ο εκπρόσωπος της ΝΔ παρακάλεσε τον δικαστικό αντιπρόσωπο να δώσει τόπο στην οργή. «Άσ’ τον γιατί δεν θα φύγουμε από δω σήμερα». Η λύση που βρέθηκε ήταν στη μέση. Ο ψηφοφόρος θα έμπαινε ξανά στο εκλογικό τμήμα με μία μόνο κονκάρδα του πράσινου ήλιου.
Με πόνο ψυχής συμβιβάστηκε ο ψηφοφόρος αλλά στο παραβάν δεν μπήκε. «Εγώ θα ψηφίσω Βαλύρη και θα το κάνω εδώ επιτόπου». Λίγο έλειψε να ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης.
Οι εκλογικοί σάκοι έχουν τη δική τους ιστορία στις εκλογές
Οι εκλογικοί σάκοι έχουν τη δική τους ιστορία στις εκλογές
Σε εκλογικό τμήμα σε χωριό του Ηρακλείου τα… χρειάστηκαν δικαστικός αντιπρόσωπος και εφορευτική επιτροπή. Ήταν ακόμα η εποχή που οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια έκλειναν με σάλιο. Μέλος της εφορευτικής πήρε την πρωτοβουλία να  βρέξει καλά ένα σφουγγαράκι και να το βάλει στο  παραβάν ώστε να χρησιμοποιείται από τους ψηφοφόρους για το σφράγισμα των φακέλων. Την κίνηση αυτή όμως δεν την γνώριζαν οι υπόλοιποι.
Προσέρχεται ο γέροντας στο παραβάν και κάποια στιγμή όλοι μέσα στο εκλογικό τμήμα βλέπουν  να… κουτσουναρίζει ανάμεσα στα πόδια του παππού. «Αρχίσαμε να φωνάζουμε και τρέξαμε να τον σταματήσουμε γιατί φυσικά όλοι πιστέψαμε ότι ούρησε  μέσα στο παραβάν. Φυσικά ο συναγερμός έληξε όταν διαπιστώσαμε ότι ο άνθρωπος είχε πιάσει το σφουγγάρι για να κλείσει τον φάκελο και …κουτσουνάριζε το νερό”.
Ακόμα γελάει Ηρακλειώτης δικηγόρος με την καζούρα  σε συνάδελφό του, ο οποίος είχε οριστεί δικαστικός αντιπρόσωπος στα Νέα Ρούματα Χανίων. Ένας αριστοκράτης που πρόσεχε τον λόγο του και τη συμπεριφορά του και πάντα ενδεδυμένος στην… πένα.
Πήρε ο άνθρωπος στο γραφείο του εφόρου για να ανακοινώσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ήξερε όμως ότι ο έφορος είχε πάει στην τουαλέτα και στο πόδι του είχε μείνει συνάδελφος του από το Ηράκλειο, ο οποίος είχε διοριστεί αναπληρωματικός.
«Γραφείο Εφόρου; Ονομάζομαι… και λαμβάνω την τιμή να σας αναγγείλω τα αποτελέσματα…». Ο ευγενής δικαστικός αντιπρόσωπος «κεραυνοβολήθηκε» σαν άκουσε τον υποτιθέμενο έφορο να του λέει: «Σε γράφω στους όρχεις μου και σένα και τα αποτελέσματα» κλείνοντας του το τηλέφωνο στο πρόσωπο.
Μετά το πρώτο σοκ, ο δικαστικός αντιπρόσωπος επιχείρησε να καλέσει εκ νέου, πιστεύοντας ότι πιθανότατα είχε γίνει κάποιο λάθος. Ο δαιμόνιος συνάδελφός του σήκωσε ξανά  το τηλέφωνο, αλλάζοντας την φωνή.
«Γραφείο εφόρου;» ρώτησε με περισσή ευγένεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Και αφού βεβαιώθηκε ότι είχε πάρει στο σωστό γραφείο, συνέχισε: «Ονομάζομαι… και λαμβάνω την τιμή να σας αναγγείλω…». «Σε γράφω στους όρχεις μου και σένα και τα αποτελέσματα» απάντησε ξανά ο δήθεν έφορος. «Κάγκελο» ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Αυτή τη φορά όμως ο πλακατζής συνάδελφος τού αποκάλυψε την…ταυτότητα των όρχεων.
Στην ενδοχώρα του Ηρακλείου δικαστικός αντιπρόσωπος  βρέθηκε αξημέρωτα μπροστά σε ένα «πολεμικό» σκηνικό. Δύο ψηφοφόροι είχαν στήσει τρικούβερτο καυγά για την προτεραιότητα στο παραβάν αφού ισχυρίζονταν αμφότεροι ότι είχαν φθάσει πρώτοι έξω από το εκλογικό τμήμα. Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια. Φωνές, ύβρεις, απειλές. «Έχω τη λύση και είναι η πιο πολιτισμένη» επενέβη ο δικαστικός αντιπρόσωπος.
«Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Εγώ θα ψηφίσω πρώτος». Και αφού έχασαν την πρωτιά, ποιος νοιάζεται για τη δεύτερη θέση;
Αμέτρητα είναι τα περιστατικά που οι φάκελοι  αντί ψηφοδελτίων περιείχαν από προφυλακτικά και αυτοσχέδιες μούντζες μέχρι φωτογραφίες του Κόμη Δράκουλα και πορνό ή φωτογραφίες υποψηφίων συνοδευόμενες με στιχάκια… γαλλικής ποιήσεως.
Ευαγγελία Καρεκλάκη
https://www.patris.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια