Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιώργος Γιώτας : Μεταγωγές και κρατητήρια άλυτα προβλήματα για την ΕΛ.ΑΣ

Αστυνομικά Τμήματα ή σωφρονιστικά καταστήματα ;


             Ένα ερώτημα αναπάντητο εδώ και πολλά χρόνια με μηδενική μέριμνα εξάλειψης του απ όλους τους φορείς. Δεν μιλάμε φυσικά για τους αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες οι οποίοι κρατούνται σε αυτά, ενώ υπάρχουν hot-spot και δομές φιλοξενίας (λέμε τώρα).
 Θα μιλήσουμε για το μεγαλύτερο αγκάθι, αυτό των ποινικών κρατουμένων (όχι στα πλαίσια αυτοφώρου, ή στα πλαίσια επαναπροσαγωγής στην Εισαγγελία κατόπιν προθεσμίας απολογίας), αλλά για φυγόποινους με εντάλματα σύλληψης και φυλακιστήρια για βαρύτατες παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα (ανθρωποκτονίες, κατ επάγγελμα διακεκριμένες κλοπές, για βαριές σωματικές βλάβες, ληστείες και φυσικά μέλη ή/και στελέχη εγκληματικής οργάνωσης και άλλα παρόμοια).
      Κρατούμενοι τέτοιων περιπτώσεων όπως προβλέπεται μετάγονται εντός του συντομότερου δυνατού στα καταστήματα κρατήσης. Πόσο σύντομα πραγματοποιούνται αυτές οι μεταγωγές;
 Μα φυσικά όποτε οριστεί δρομολόγιο από την διαλυμένη και υποστελεχομενη Δι.Με.Δ.Α. η οποία ενισχύεται με αστυνομικό προσωπικό από διάφορες Υπηρεσίες του λεκανοπέδιου και εκτελούνται ανάλογα το τόπο μεταγωγής ανά βδομάδα! Το πρόβλημα όμως διογκώνεται με τις εκλογές, οι μεταγωγές αναστέλλονται γιατί η αστυνομία (με το χαμηλότερο εκλογικό ‘επίδομα’) απασχολεί τεράστιο αριθμό αστυνομικό για φύλαξη σχολείων, προεκλογικών ομιλιών, επίδοση εγγράφων ορισμού εφορευτικής επιτροπής κτλ εργασιών για τη διεξαγωγή των εκλογών που είναι ευρέως γνωστές και δε χρίζουν τώρα αναφοράς. Οι ποινικοί κρατούμενοι, λοιπόν, είναι άτομα τα οποία (στη πλειοψηφία τους) έχουν εκτίσει ποινή και βρίσκονταν εντός φυλακών, πώς είναι δυνατόν να παραμείνουν ήρεμοι στα αστυνομικά τμήματα όπου ο προαυλισμός τους είναι στο (95% τουλάχιστον) πρακτικά αδύνατος!! Επίσης, μεγάλο μέρος τους είναι χρήστες εξαρτουσιογόνων ουσιών με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν στερητικό σύνδρομο και να δημιουργούνται εντάσεις μέσα στα κρατητήρια.
Μέχρι να προσέλθει περιπολικό και ασθενοφόρο για να μεταφερθεί σε εφημερεύουσα κλινική η ζημιά έχει γίνει.
     Μετά από την εξάντληση των αστυνομικών (εκτελούν Υπηρεσία εντός του ΑΤ όπου υπάρχουν τέτοια κρατητήρια αλλά και πολιτών που διεκπεραιώνουν διάφορες υποθέσεις αυτών) ας ασχοληθούμε με αυτούς τους εκτελούν την μεταγωγή τους σε εφημερεύον νοσοκομείο. Όταν πρόκειται για μεταγωγή στην εισαγγελία επικινδύνων ατόμων υπάρχει ειδική ομάδα μεταγωγών ή έστω σχετική μέριμνα απ’ την Υπηρεσία που την εκτελεί, αλλά στην έκτακτη παραπάνω περίπτωση όλα είναι απρόβλεπτα διότι αστυνομικοί που πήγαν να κάνουν εποχούμενη περιπολία για τη προστασία των πολιτών καταλήγουν να ασχολούνται με επιθετικότατους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και επικίνδυνους κακοποιούς που έχουν παραβιάσει τον μισό ποινικό κώδικα θέτοντας τόσο την υγεία τους όσο και την σωματική τους ακεραιότητα σε μέγιστο κίνδυνο.
           Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα είναι ότι οι αστυνομικοί είναι εκτιθέμενοι σε πολλές περιστάσεις περιπολικά διαλυμένα, υποστελεχομενες Υπηρεσίες, αλεξίσφαιρα κοινόχρηστα ή ληγμένα και πρέπει πλέον οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν μέτρα για την μεταφορά τους σε σωφρονιστικό κατάστημα- κρατητήρια όπου θα έχουν ασφάλεια  τόσο τα άτομα που εκτελούν Υπηρεσία εκεί, ασφάλεια κατά τη μεταγωγή αλλά και χώρο ιατρικής φροντίδας πριν αυτοί μεταφέρουν στα καταστήματα κράτησης που έχουν οριστεί λ.χ. η  μετατροπή του καταστήματος κράτησης του Κορυδαλλού σε τέτοιο κέντρο.
ΓΙΩΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ
ΜΕΛΟΣ ΑΝ.Α.Σ.Α




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια