Κώστας Παπαδάκης: Η άδεια Κουφοντίνα και η «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης»

Για μία ακόμη φορά απασχολεί την επικαιρότητα το αίτημα παροχής άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα που πραγματοποιεί απεργία πείνας εξαιτίας της προσφυγής του Εισαγγελέα
Φυλακών Κασσαβέτειας ενάντια στην απόφαση του Συμβουλίου Φυλακών για χορήγηση άδειας, η οποία έγινε ήδη δεκτή την Πέμπτη 9/5/2019 από το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ εκκρεμεί νέο αίτημα χορήγησης άδειας.
Αναλύει
ο δικηγόρος
Κώστας
Παπαδάκης
Η εισαγγελική προσφυγή που έχει αναστείλει τη χορήγηση της άδειας είναι αντίθετη στις διατάξεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας και επικαλείται φρονηματικά κριτήρια με κύριο το ότι ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει αποδοκιμάσει τις πράξεις της  17Ν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Κουφοντίνας μέχρι τώρα έχει πάρει έξι άδειες χωρίς να παραβιάσει τους όρους τους.
Είναι όμως γνωστή κάθε φορά η λυσσαλέα επίθεση των Η.Π.Α, της Ν.Δ, της – επελαύνουσας εκ νέου και δη σωρηδόν για την πρωτοκαθεδρία στην Αθήνα και εν γένει στη χώρα – οικογένειας Μητσοτάκη, των κυρίαρχων Μ.Μ.Ε. και τελικά της (διορισμένης  με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) εισαγγελέως Αρείου Πάγου, που πριν είχε θητεύσει για πολλά χρόνια ως εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής με ιδιαίτερες επιδόσεις στις φυλακίσεις νεαρών «τρομοκρατών» του αντικαπιταλιστικού χώρου, αλλά και με πλήρη ανοχή στη ναζιστική τρομοκρατική και εγκληματική δράση, η οποία εισαγγελέας στο πρόσφατο παρελθόν έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε τρείς εισαγγελείς του Κορυδαλλού επειδή δεν μπλόκαραν τις άδειες του Κουφοντίνα. Ενας από τους τρείς είναι εκείνος που, αφού μετατέθηκε στις φυλακές Κασσαβέτειας έχει ασκήσει την εκκρεμή προσφυγή.
Προφανώς πήρε το μάθημά του. Οι δικαστές που έκριναν την άδεια προχθές  λειτούργησαν υπό το καθεστώς της ίδιας απειλής ; Και τι ακριβώς έρχεται να πράξει η πολυδιαφημισμένη πρόσφατη παραγγελία της Εισαγγελέως Α.Π. να της αποσταλεί η δικογραφία ; Να ελέγξει την απορριπτική απόφαση η να την στηρίξει ;
Η ανοχή στην απροκάλυπτη παρέμβαση στην «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» εκ μέρους όσων ομνύουν στο Κοινοβούλιο σε αυτήν και η απροσχημάτιστη χρήση πολιτικών κριτηρίων για τη νομική αντιμετώπιση ενός κρατούμενου διαλύει κάθε αμφιβολία για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι φορείς όλων των αρμόδιων εξουσιών την έννοια και τη λειτουργία του κράτους δικαίου.
Αναδεικνύεται άλλη μία φορά η ανάγκη κατάργησης των τρομονόμων (Π.Κ. 187 και Π.Κ.187Α) που όμως το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα αντί να τους καταργεί τους διευρύνει, με μόνη εξαίρεση την προκλητική υποβάθμιση της ποινικής ευθύνης των διευθυνόντων εγκληματική οργάνωση, που είναι η μόνη κατηγορία που αντιμετωπίζει η υπόδικη ηγεσία της Χ.Α.
Αναδεικνύεται η ανάγκη κατάργησης των υπερεξουσιών του εισαγγελέα φυλακής,  όπως το στη συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα του εισαγγελία να προσφεύγει και να μπλοκάρει αποφάσεις του Συμβουλίου Φυλακής για χορήγηση άδειας. Αλλά και αυτές με το νέο σχέδιο Σωφρονιστικού Κώδικα αντί να καταργούνται διευρύνονται με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι κρατούμενοι σχεδόν  επί ενάμισυ χρόνο.
Αναδεικνύεται η ανάγκη υπεράσπισης ενός πολιτικού κρατούμενου που αρνείται να απεμπολήσει την αξιοπρέπειά του παρότι δικάστηκε σε πολλά ισόβια με μόνο στοιχείο την από μέρους του ανάληψη πολιτικής ευθύνης και τις διάτρητες ενοχοποιητικές καταθέσεις συγκατηγορουμένων του, όταν άλλοι με σωρεία αποδείξεων όχι μόνο πολιτικής, αλλά και ποινικής ευθύνης κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι.
Αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα κίνημα διεκδίκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με προτεραιότητα την κατάργηση των τρομονόμων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων χωρίς φρονηματικά κριτήρια.
Αναδεικνύεται η ανάγκη να σταματήσουν οι πολιτικές αυταπάτες, όχι μόνο για την οικονομική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Είναι προφανές όμως ότι λιτότητα και καταστολή συμβαδίζουν. Το ίδιο και ο αγώνας ενάντιά τους.
*Δικηγόρος, Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ
και 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων 
https://www.dikastiko.gr