Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δυσαρέσκεια στην ΕΛ.ΑΣ από την παρουσία του Αρχηγού της σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη φορά αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ παρευρεύθηκε σε ανοικτή κομματική συγκέντρωση – Νέος κύκλος αμφισβητήσεων των επιλογών του.

Αλγεινές εντυπώσεις, απογοήτευση και ερωτηματικά προκάλεσε στις τάξεις δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών η παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αριστείδη Ανδρικόπουλου αλλά και
του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Χρήστου Δραγατάκη στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα – την Παρασκευή – με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, «η παρουσία της ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στην συγκέντρωση του Συντάγματος είναι δείγμα της παρέμβασης του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛ.ΑΣ. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αρχηγός της Αστυνομίας επιδεικνύει με τέτοιο απροσχημάτιστο τρόπο την κομματική ταυτότητα του».
Πολλοί θεωρούν ότι αυτό ήταν το κύριο κριτήριο για τις εκδιώξεις τους τελευταίους μήνες – και σε δύο διαδοχικές κρίσεις – δεκάδων σημαντικών αξιωματικών του Σώματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση αποσύνθεσης στην ΕΛΑΣ με τις διαδοχικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών, την αδυναμία αντίδρασης, την αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών και την κακή κατανομή αστυνομικών δυνάμεων που αναλώνονται σε φρουρήσεις χωρίς νόημα. Κι όλα αυτά ενώ δεκάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί  αμφισβητούν τις σπασμωδικές  επιλογές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ ενώ υπάρχουν καθημερινές προστριβές στην λεωφόρο Κατεχάκη.
Αρκετοί δε πιστεύουν ότι ο κ. Ανδρικόπουλος έχει χάσει το έρεισμα του στους ενστόλους, με πολλούς να του αποδίδουν ότι είχε μικρές υπηρεσιακές δυνατότητες και αντλούσε την ισχύ του από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία του στο Σύνταγμα την Παρασκευή πολλαπλασιάζει αυτές τις αιτιάσεις. Κι ασφαλώς το μέλλον της Αστυνομίας, με τέτοιους εμφανείς κομματικούς διαχωρισμούς από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, είναι δυσοίωνο, σύμφωνα πάντα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Σημειώνεται ότι και ο κ. Δραγατάκης, που έχει κι αυτός γνωριμία με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει παραμείνει την τελευταία τετραετία στις κορυφαίες θέσεις της ΕΛ.ΑΣ, παρότι υπάρχει αμφισβήτηση της επιλογής του.
Επιπροσθέτως, ο κ. Ανδρικόπουλος τοποθετήθηκε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ λίγο μετά τη τραγωδία στο Μάτι και την αποπομπή του μέχρι τότε αρχηγού Κ. Τσουβάλα, στον οποίο υπενθυμίζεται ότι δεν αποδόθηκαν κατηγορίες για την πύρινη λαίλαπα. Ο κ. Ανδρικόπουλος πίεζε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, στους οποίους απέδιδε πλημμελείς, εσφαλμένες ενέργειες, κυρίως στην αντιμετώπιση των αναρχικών.
Παρότι υπήρξαν αντιδράσεις, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας  Τάξης συμφώνησε μαζί του κι υπήρχαν δύο αμφιλεγόμενες διαδικασίες κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ, οπότε κι αποπέμφθηκαν πολλοί έμπειροι αξιωματικοί. Κάτι που είχε αντίκτυπο στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ και στην απόδοση των αρχών ασφαλείας. Με τις καταδρομικές επιθέσεις των αναρχικών να συνεχίζονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα, παρότι ο περιορισμός τους εμφανιζόταν σαν «κριτήριο» της  αποπομπής πολλών στελεχών της Αστυνομίας.


του Βασίλη Λαμπρόπουλου
ΒΗΜΑ





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια