Συντάξεις Χηρείας: Δικαίωση ΑΞΙΑ, ΠΟΜΕΝΣ και Σ.Α.

Διαβάστε έγγραφο τής ΠΟΜΕΝΣ: Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
(Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), για περισσότερα από δύο χρόνια στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους δίκαιους αγώνες σε όλη τη χώρα, από τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ‘’ΑΞ.Ι.Α.’’, μέχρις ότου η κυβέρνηση να καταλάβει το ‘’εγκληματικό’’ λάθος του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016, άρθρο 12), για τις συντάξεις χηρείας και να το διορθώσει.
Ένας Νόμος όπου μεταξύ άλλων:
       α.  Μείωσε, ανεξαρτήτως ηλικίας, το ποσοστό χορήγησης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο από το 70% στο 50% αυτής που θα δικαιούταν ο εκλιπών κατά τον χρόνο του θανάτου του και που ίσχυε μέχρι πρότινος.
       β.  Καθόρισε η κουτσουρεμένη αυτή σύνταξη να χορηγείται με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή ανάλογα με την ηλικία του επιζώντος συζύγου, όπως παρακάτω:
Πάνω από 55 ετών, εσαεί.
(2) Από 52 έως 55 ετών, χορήγηση για τρία έτη, διακοπή και επαναχορήγηση στα 67.
(3)  Κάτω των 52 ετών, χορήγηση μόνον για τρία έτη και μετά οριστική διακοπή.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, 
 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, καλεί το Υπουργείο Εργασίας να αποκαταστήσει την αδικία την οποία προκάλεσε στις συντάξεις χηρείας, ήτοι:
Την κατάργηση ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης (κατηγορία κάτω των 55 ετών και κατηγορία κάτω των 52 ετών), ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες.
Την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος, αντί του 50% που καθορίστηκε με το ν. 4387/2016 με αναδρομική ισχύ, από 13 Μαΐου του 2016 και έπειτα, ώστε να καταλάβει και όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης  εκδόθηκαν σε εφαρμογή του ν.4387 του 2016 την τελευταία τριετία που εφαρμόζεται ο νόμος.
Τη μείωση του ορίου της πενταετίας έγγαμου βίου, που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, από πέντε στα τρία έτη.
Τη μη εφαρμογή του επανυπολογισμού στις συντάξεις χηρείας που οδηγεί σε νέες μειώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών, να εφαρμοστεί για τις συντάξεις χηρείας ότι και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους.
 Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983 503377.
Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     
Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας


Δημήτριος Ρώτας
Επγός (ΥΔΚ)
Γεώργιος Θεοδώρου
Λγος (ΠΖ)