Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέα αλβανική πρόκληση τη νύχτα – Ανησυχεί το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε νέα προκλητική ενέργεια σε βάρος της ελληνικής μειονότητας προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Αλβανία, απορρίπτοντας με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής την
υποψηφιότητα του Διονυσίου Φρέντυ Μπελέρη για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

«Σαθρή επιχειρηματολογία»

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας καταγγέλλουν την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για τον Φρέντυ Μπελέρη, τονίζοντας ότι στηρίζεται σε σαθρή επιχειρηματολογία που κινείται στα όρια της νομιμότητας.
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ομόνοια (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – Ομόνοια), η απόφαση της Επιτροπής επικαλείται αδίκημα που σχετίζεται με υπεράσπιση της κάλπης, γεγονός καταγεγραμμένο και από την τότε Εκθεση του ΟΑΣΕ.
Ο Διονύσιος Φρέντυ Μπελέρης (φωτό: himara.gr)
Ο Φρέντυ Μπελέρης μπροστά στο όργιο εκφοβισμού των Ελλήνων της Χιμάρας και της νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών το 2003 το μόνο που έκανε μαζί με συντοπίτες του ήταν να υπερασπιστούν τις ψήφους των και τις αρχές της δημοκρατίας.
Πράγματι, για δύο συνεχόμενες εκλογές (2003 και 2007) δικαιώθηκαν καθώς δήμαρχος Χιμάρας εξελέγη ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Μπολάνος.

Οι εκλογές της 30ης Ιουνίου και οι φόβοι Ράμα

Εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου και μπροστά στη βεβαιότητα ότι και πάλι θα εκλεγεί ελληνικής καταγωγής δήμαρχος στη Χιμάρα, το καθεστώς Ράμα μετέρχεται ανήθικες και παράνομες μεθόδους προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο μιας πολύ πλούσιας και στρατηγικής σημασίας περιοχής, σημειώνει η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – Ομόνοια.
Και προσθέτει ότι είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της κυβερνήσεως Ράμα και του πειθήνιου οργάνου του, του δημάρχου Γκόρου, για την υφαρπαγή των περιουσιών και την αμφισβήτηση της ελληνικής καταγωγής των γηγενών κατοίκων. Η απόφασή του είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ενεργειών του για τις δύο παραπάνω στοχεύσεις του.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το αιτιολογικό της απόφασης της Επιτροπής θα καταρρεύσει σε οποιοδήποτε αλβανικό δικαστήριο, αλλά ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι τότε είναι μεγάλος.

Ανησυχεί το ελληνικό ΥΠΕΞ

Για την εξέλιξη τοποθετήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων, να απορρίψει την υποψηφιότητα του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Μπέλερη για το αξίωμα του δημάρχου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
»Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους εκπροσώπους της μειονότητας».
«Αβάσιμη και παράνομη»
Οπως σημειώνει το himara.gr, το οποίο επικαλείται δικηγόρους που ασχολούνται με την υπόθεση, η απόφαση αυτή της αλβανικής εκλογικής επιτροπής είναι αβάσιμη και παράνομη, και αυτό θα αποδειχθεί εύκολα δικαστικά.
Στην ουσία, πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια του αλβανικού παρακράτους να βγάλει από τη μέση τον Μπελέρη, βλέποντας πως οι πιθανότητες το κυβερνών κόμμα του Εντι Ράμα να κερδίσει τη Χιμάρα είναι μηδαμινές.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια