Σοβαρά προβλήματα στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού


Τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα της Νέας Αλικαρνασσού, τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου,Στέλιος Βοργιάς, με το ΔΣ του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης του καταστήματος Κράτησης Αλικαρνασσού.

Μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αναφέρονται τα εξής:
Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τους υπεράριθμους κρατουμένους θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την σωματική ακεραιότητα των Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης. Οι οργανικές προβλεπόμενες θέσεις στο Τμήμα Εξωτερικής Φρούρησης από 94 που ήταν προ μνημονίου μειώθηκαν σε 56, ενώ στην Εξωτερική Φρουρά αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 52 άτομα. Την ίδια ώρα 220 κρατούμενοι ¨στοιβάζονται¨ σε κελιά χωρητικότητας 105 ατόμων. Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το εν λόγω ζήτημα, υπενθυμίζοντας του ότι  ο νομοθέτης στο Προεδρικό Διάταγμα  265/1999 όριζε για 105 κρατουμένους στις φυλακές της Ν. Αλικαρνασσού οι οργανικές θέσεις να ανέρχονται σε 94Επιπλέον, όπως επεσήμαναν τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης του καταστήματος Κράτησης Αλικαρνασσού, με την λειτουργία του Εφετείου Αν. Κρήτης, το ΤΕΦΚΚΑ καλείται να διαχειρίζεται κρατουμένους που ανήκουν στα σωφρονιστικά καταστήματα  Χανίων και Νεάπολης, παρά τον ήδη μειωμένο αριθμό  των Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης.
Ο Στέλιος Βοργιάς με σχετικό έγγραφο, που θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες στα συναρμόδια Υπουργεία, αναμένεται να ζητήσει «να προβούν άμεσα σε ενέργειες για ζητήματα έλλειψης σε βασικές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν οι Φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού. Προβλήματα όπως η έλλειψη εξωτερικής περίφραξης, ο χαμηλός εξωτερικός φωτισμός εκτός και εντός του καταστήματος κράτησης, η παλαιότητα στα υπηρεσιακά οχήματα, τα οποία είναι περίπου 20 ετών, θέτουν πολλά ερωτηματικά για την εύρυθμη λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος του Ηρακλείου. 
Ο Πρόεδρος Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, Ιωάννης Συκιωτάκης, ο Γραμματέας, Νικόλαος Γιαλούσης, ο Ταμίας,  Εμμανουήλ Κεφαλάκης και το Μέλος του ΔΣ,  Κωσταντίνος Εφεντάκης, που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΚΗ, δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αγοράσουν τον προσωπικό τους εξοπλισμό, όπως όπλα, ασυρμάτους, ρουχισμό, υπόδηση κ.α
 
 

 

πηγή: ekriti.gr