Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μειωμένη συμμετοχή ασθενών σε φάρμακα και ωράριο φαρμακείων: Πώς διαμορφώνονται με νέα τροπολογία;



Το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων προσδιορίζει η νέα βουλευτική τροπολογία που αποδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με την ίδια ρύθμιση μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα νεοεισαγόμενα φάρμακα.

Ρολά υποχρεούνται να κατεβάζουν τα φαρμακεία τις επίσημες αργίες

Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για κύρωση δωρεάς για το νοσοκομείο Πεντέλης, αλλάζει το ωράριο των φαρμακείων και πλέον  απαγορεύεται να λειτουργούν τις μεγάλες αργίες του έτους. Αυτό σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα είναι κλειστά τις 14 επίσημες αργίες. Όσοι αναζητούν φάρμακα τις ημέρες αυτές, θα πρέπει να απευθύνονται υποχρεωτικά σε διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Η τροπολογία συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων, την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η και την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου, του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της Πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης». 

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα διανυκτερεύοντα και τα διημερεύοντα φαρμακεία.

Μείωση ποσοστού συμμετοχής ασθενών σε νεοεισαγόμενα φράρμακα

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η μείωση του ήδη θεσμοθετημένου ποσοστού συμμετοχής στο ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Συνεπώς, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%, ενώ ως προς τα γενόσημα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Η ρύθμιση ήταν αίτημα των φαρμακοποιών, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Πηγή: cnn.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια