Βότανα και μπαχαρικά: Ποια η διαφορά τους;Και τα δύο δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στη γεύση των φαγητών μας και αποτελούν γευστικά «κλειδιά» στη μαγειρική.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν και να τονίσουν γευστικά τα πιάτα μας, ακόμη και για να βοηθήσουν σε ασθένειες και παθήσεις.

Πώς, όμως, ξεχωρίζουμε τα βότανα από τα μπαχαρικά;

Ένας εύκολος τρόπος για να τα ξεχωρίσουμε είναι να προσδιορίσουμε από ποιο μέρος του φυτού προέρχονται. Βότανα λέμε τα φυλλώδη μέρη των φυτών, όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το κόλιανδρο. Μπαχαρικό ονομάζουμε οτιδήποτε προέρχεται από τα μη φυλλώδη τμήματα του φυτού, περιλαμβανομένων των ριζών, των φλοιών, των ρωγών, των ανθών, των σπόρων. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η κανέλλα, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το γλυκάνισο, το πιπέρι.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα φυτό μπορεί να δώσει και βότανο και μπαχαρικό. Τα φύλλα του κόλιανδρου είναι βότανα τη στιγμή που οι σπόροι του είναι μπαχαρικό. Ο άνηθος επίσης παράγει σπόρους που χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό, ενώ τα φύλλα του σα βότανο.

Φαίνεται απλό. Σύμφωνα με την American Spice Trade Association, μπαχαρικά ορίζονται οποιαδήποτε αποξηραμένα προϊόντα του φυτού που χρησιμεύουν σαν καρυκεύματα. Αυτός ο ορισμός διευρύνει την κατηγορία των μπαχαρικών, επιτρέποντάς της να περιλαμβάνει τα βότανα, τα αφυδατωμένα λαχανικά, τα αρωματικά και τους σπόρους. Προφανώς γίνεται για εμπορικούς σκοπούς, για να συμπεριληφθούν στην κατηγορία όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα.

Την επόμενη φορά, πάντως, που θα σας ρωτήσουν σε τι διαφέρουν τα βότανα από τα μπαχαρικά θα έχετε μια εύκολη απάντηση.


Πηγή: itrofi.gr