Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τη συμπεριφορά ενός παιδιού;



Η ηλικία, η προσωπικότητα, αλλά και η φυσική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη συμπεριφορά του.

Η συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί να είναι πρόβλημα αν δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες της οικογένειας ή αν είναι ενοχλητική. Η κανονική ή «καλή» συμπεριφορά συνήθως καθορίζεται από το αν είναι κοινωνικά, πολιτιστικά και αναπτυξιακά κατάλληλη.

Θέλουμε, λοιπόν, το παιδί μας να έχει καλούς τρόπους, να είναι υπάκουο, να μη φωνάζει, να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις μας και παράλληλα να είναι αυτόνομο, να έχει άποψη και αυτοπεποίθηση.

Έχουμε, όμως, αναρωτηθεί για τη δική μας επιρροή και επίδραση στη συμπεριφορά τους;

Τα παιδιά αποτελούν θαυμάσιους μίμους, οι οποίοι μπορούν να μιμηθούν οποιαδήποτε συμπεριφορά εκδηλώνεται μπροστά τους και ειδικότερα όταν γίνεται κατ’ εξακολούθηση.

Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι η διαμόρφωση της συμπεριφοράς ενός παιδιού επηρεάζεται από πολύ πιο απλά πράγματα απ’ ότι πιστεύουμε, όπως είναι η καθημερινή επικοινωνία που έχουμε με το παιδί.

Δείτε παρακάτω ποια καθημερινά πράγματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού:
  1. Η σχέση μας με το παιδί: Η σχέση που έχουμε με το παιδί μας, μπορεί να το επηρεάσει καθοριστικά στη μετέπειτα ζωή του. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγήν. Αν έχουμε μια υγιή σχέση που βασίζεται στο σεβασμό, την κατανόηση και τη συμπόνια, έχουμε θέσει γερά θεμέλια και αποτελούμε πρότυπο για το παιδί μας.
  2. Η σχέση μας με τη/το σύζυγό μας: Τα παιδιά μιμούνται. Ο τρόπος που εμείς και η/ο σύντροφός μας συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας, αποτελεί -πάλι- πρότυπο. Ευτυχισμένοι γονείς κάνουν ευτυχισμένα παιδιά.
  3. Η ατμόσφαιρα στο σπίτι: Όλα τα πράγματα που αναφέρονται παραπάνω, έρχονται για να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Αν υπάρχει αγάπη και σεβασμός, είναι πιθανό να έχουμε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Αν υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στο ζευγάρι ή ανάμεσα σε ένα γονιό και το παιδί (μιλάμε για εντάσεις και συνεχείς καβγάδες), τότε η ένταση είναι διάχυτη παντού.
  4. Πώς εμείς συμπεριφερόμαστε στους άλλους: Ο τρόπος που εμείς συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας, έχει άμεση επίπτωση στη συμπεριφορά των παιδιών. Πάρτε για παράδειγμα πώς αντιδρούν όταν μας ακούνε να σχολιάζουμε (αλά γαλλικά) για τον οδηγό που δεν άναψε φλας ή γιατί δεν μας άφησε να περάσουμε.


Πηγή: mothersblog.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια