Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα κουκιά;Τα όσπρια αποτελούν, ή πρέπει τουλάχιστον να αποτελούν, βασική τροφή στη διατροφή μας, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών στη διατροφή.

Όμως, από όλα τα όσπρια, τα κουκιά δεν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση για όσους έχουν διαπιστωμένη ανεπάρκεια ενζύμου G6PD.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο παρουσιάζουν χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα του ενζύμου G6PD. Η ανεπάρκεια είναι συνηθέστερη στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες λόγω γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τα χρωμοσώματα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ανεπάρκεια G6PD είναι μια κληρονομική κατάσταση κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται, όταν το σώμα εκτίθεται σε ορισμένα φάρμακα ή στο οργανικό στρες κάποιας μόλυνσης.

Η συνηθέστερη επιπλοκή που συνδέεται με τη συγκεκριμένη ανεπάρκεια, είναι η αιμολυτική αναιμία, κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Όταν η διαθεσιμότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνεται λόγω της αιμολυτικής αναιμίας, φτάνει στα διάφορα όργανα του σώματος λιγότερο οξυγόνο και επομένως εκδηλώνονται συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και ίκτερος, ενώ επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού λίθων στη χολή (χολολιθίαση). Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αιμολυτική αναιμία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Ο λόγος που τα κουκιά δεν ενδείκνυνται προς κατανάλωση στα άτομα με ανεπάρκεια G6PD είναι ότι περιέχουν ουσίες που, όταν διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, παράγουν τις λεγόμενες δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS). Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ένζυμο G6PD προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια από τις δραστικές μορφές οξυγόνου, οπότε η έλλειψη ή ανεπάρκειά του συνεπάγεται ότι παραμένουν εκτεθειμένα στη φθορά.


Πηγή: healthreport.gr