Αναμορφωτικά μέτρα στην "άγουρη συμμορία" στη Θεσσαλονίκη - Ένιωθαν σπουδαίοι κάνοντας ληστείες

Παροχή κοινωφελούς εργασίας και παρακολούθηση από επιμελητή ανηλίκων, επέβαλε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης σε πέντε μαθητές λυκείου, που κατηγορούνται για διάπραξη
21 ληστειών σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης και στην παραλία της πόλης.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, οι πέντε μαθητές, ηλικίας σήμερα 17,5 και 18,5 ετών, ομολόγησαν τις πράξεις τους και εμφανίστηκαν μετανιωμένοι. 
Φέρονται, δε, να αιτιολόγησαν τις πράξεις τους λέγοντας ότι «έτσι ένιωθαν σπουδαίοι στο σχολείο» και «ανέβαιναν στην εκτίμηση των συμμαθητών τους».

Το δικαστήριο επέβαλε στους πέντε κατηγορούμενους, τρεις εκ των οποίων είναι Έλληνες και δύο Αλβανοί, το μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας (κατά περίπτωση από 100 έως 180 ώρες), ενώ, με την ίδια απόφαση, τίθενται υπό παρακολούθηση από επιμελητή ανηλίκων (κατά περίπτωση για διάστημα δύο έως έξι μηνών).
Για απόφαση που «δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στους νεαρούς», έκανε λόγο ο δικηγόρος Θανάσης Χατζάκος, που εκπροσώπησε στη δίκη ένα από τα κατηγορούμενα άτομα.
Σημειώνεται ότι οι τρεις εξ αυτών είχαν οδηγηθεί μετά τη σύλληψή τους σε καταστήματα κράτησης ανηλίκων και πλέον με την απόφαση αφήνονται ελεύθεροι.
Δρούσαν ως "αγέλη"

Η δράση της «άγουρης» συμμορίας εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη του περασμένου έτους. Εκτός από τους πέντε κατηγορούμενους, διαπιστώθηκε η ενεργή εμπλοκή και ενήλικων φίλων τους, κάποιοι από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε τακτικά δικαστήρια.
Τα μέλη της συμμορίας, λειτουργώντας ως «αγέλη», σε ομάδα πέντε έως δέκα πέντε ατόμων και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, δρούσαν όταν έπεφτε το σκοτάδι, ληστεύοντας περαστικούς με την απειλή μαχαιριού και σε κάποιες περιπτώσεις με χρήση βίας.
Κατά το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 2018 φαίνεται ότι διέπραξαν τη μία ληστεία μετά την άλλη, φτάνοντας συνολικά τις 21, ενώ η λεία τους περιλάμβανε μικροποσά, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, ρολόγια κ.ά.

πηγή:enikos.gr