Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βιο-κόλλα μπορεί να «επισκευάσει» μια τραυματισμένη καρδιά μειώνοντας την ανεξέλεγκτη αιμορραγία



Μια ελαφρώς ενεργοποιημένη βιο-κόλλα μπορεί να «επισκευάσει» μια τραυματισμένη καρδιά μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραύμα, μειώνοντας την ανεξέλεγκτη αιμορραγία, η οποία αποτελεί επί του παρόντος σημαντική αιτία θανάτου.

Η στεγανοποίηση της καρδιάς και των τραυμάτων της αρτηρίας είναι δύσκολη, διότι η «κόλλα» πρέπει να είναι αρκετά δυνατή, ώστε να αντιστέκεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στην κίνηση της καρδιάς. Πολύ λίγα μη τοξικά υλικά πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Αλλά τώρα μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας ανέπτυξε τη νέα «κόλλα», η οποία «φρέναρε» την αιμορραγία σε χοίρους στο εργαστήριο σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Η «κόλλα» ενεργοποιείται από μια λάμψη φωτός.

Έτσι τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους.

«Κανένα από τα υπάρχοντα κλινικά προϊόντα δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργική αιμορραγία της καρδιάς τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Hongwei Ouyang στο περιοδικό «New Scientist», σύμφωνα με το βρετανικό Independent.


Τι χρησιμοποιούν σήμερα οι χειρουργοί

Σε όλο τον κόσμο εκτελούνται περισσότερες από 234 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η χειρουργική συρραφή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όταν αντιμετωπίζεται ασθενής με φθαρμένα ή μικρά αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα υπάρχοντα χειρουργικά προϊόντα είναι αποτελεσματικά για να σταματήσουν την αιμορραγία κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά χρειάζονται λίγα λεπτά για να ρυθμίσουν -και σε ορισμένες περιπτώσεις- να απαιτήσουν επιπλέον ραφές.

Η νέα «κόλλα» παρασκευάζεται σε μεγάλο βαθμό από νερό και από ζελατίνη. Αφού ενεργοποιηθεί με υπεριώδες φως, κλείνει γρήγορα την πληγή και σχηματίζει μια ελαστική, αδιάβροχη σφραγίδα.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι επιστήμονες έκαναν τρύπες σε τέσσερις καρδιές χοίρων χρησιμοποιώντας μια βελόνα και στη συνέχεια έβαλαν την «κόλλα» στα τραύματα. Μετά την επούλωση των πληγών, η «κόλλα», η οποία μιμείται τους μαλακούς ανθρώπινους ιστούς, απορροφάται φυσιολογικά από το σώμα κι έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για ραφές.

Τα ευρήματα δημοσίευσε το περιοδικό «Nature». Πάντως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.


Πηγή: healthmag.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια