Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια η σχέση της υπνικής άπνοιας και της στοματικής υγιεινής;



Προβλήματα στον ύπνο, όπως είναι το ροχαλητό και η αϋπνία, είναι ουσιαστικά ενδείξεις μιας διαταραχής ύπνου που ονομάζεται υπνική άπνοια.

Η άπνοια ύπνου μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα στοματικής υγείας. Τα οδοντικά προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν άπνοια ύπνου. Μάθετε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ της άπνοιας του ύπνου και της στοματικής υγείας.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μια πολύ συχνή διαταραχή του ύπνου. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής (υπνική άπνοια) κατά τους κύκλους ύπνου. Η άπνοια προκαλείται από την κατάρρευση του ιστού αεραγωγού που σχετίζεται με ασθενείς μυϊκούς αεραγωγούς, μεγάλη γλώσσα, υπερβολικό βάρος ή άλλους παράγοντες κινδύνου. Οι άπνοιες εμποδίζουν το οξυγόνο να φτάσει στους πνεύμονες.

Επειδή η υπνική άπνοια διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου, επηρεάζει την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, την ψυχική απόδοση και τη μακροπρόθεσμη υγεία. Η ανεξέλεγκτη υπνική άπνοια μπορεί να αποβεί θανατηφόρος διότι μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν:
  1. Μειωμένη έως και απούσα αναπνοή
  2. Συχνό και δυνατό ροχαλητό
  3. Αναζήτηση αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου
  4. Υπνηλία  κατά τη διάρκεια της ημέρας και κόπωση
  5. Μείωση της προσοχής και της συγκέντρωσης
  6. Αμνησία
  7. Ξηροστομία και πονοκεφάλους κατά την αφύπνιση
  8. Νυκτουρία (ξυπνάει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσει)
  9. Σεξουαλική δυσλειτουργία και/ή μειωμένη λίμπιντο

Εκτός από τα παραπάνω, τα συμπτώματα στις γυναίκες περιλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, την αϋπνία και διάφορες διαταραχές ύπνου, όπως συχνή αφύπνιση. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν παροξυσμό άσθματος, υπερκινητικότητα, ούρηση στο κρεβάτι και ακαδημαϊκά προβλήματα απόδοσης.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την υπνική άπνοια είναι το υπερβολικό βάρος, το οικογενειακό ιστορικό ροχαλητού ή η άπνοια ύπνου και ο άνθρωπος. Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου είναι:
  1. Ηλικία άνω των 40 χρονών
  2. Αν είστε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση
  3. Ο μεγάλος λαιμός
  4. Μεγάλες αμυγδαλές ή μεγάλη γλώσσα
  5. Μικρό κόκαλο στη γνάθο
  6. Ρινικά προβλήματα
  7. Σύνδεση με τη στοματική υγεία

Ο καλός, ποιοτικός ύπνος σάς κρατά υγιή και μειώνει την κακή αναπνοή, τα έλκη στο στόμα και την ανάπτυξη και εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου (ασθένεια των ούλων). Τα οδοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την υπνική άπνοια, περιλαμβάνουν δυσλειτουργία κροταφογναθικής διάρθωσης (ΤΜJ), βρουξισμό και αναπνοή από το στόμα.

Διαταραχές κροταφογναθικής διάρθρωσης

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Διαταραχή Κροταφογναθικής Διάρθρωσης και η άπνοια ύπνου πάνε μαζί. Η πρώτη συνδέει την κάτω σιαγόνα με την άνω σιαγόνα. Έχετε δύο αρθρώσεις κροταφογναθικής διάρθρωσης, μια σε κάθε πλευρά του προσώπου σας.

Τα συμπτώματα μιας διαταραχής περιλαμβάνουν:
  1. Πόνο στο σαγόνι
  2. Πόνο στο κεφάλι, στον αυχένα και στους ώμους
  3. Προβλήματα μασήματος
  4. Οι αρθρώσεις των γνάθων και τα δόντια τρίζουν μεταξύ τους
  5. Κλειδωμένη σιαγόνα (δεν μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει το στόμα για κάποιο χρονικό διάστημα)

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Dental Research», έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπνική άπνοια  (με βάση τους παράγοντες κινδύνου) ήταν επίσης τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από μια διαταραχή του TMJ. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με δύο ή περισσότερες ενδείξεις άπνοιας στον ύπνο είχαν 73% υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχή TMJ ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, ιστορικού καπνίσματος ή βάρους.


Βρουξισμός

Ο βρουξισμός είναι απλά ένα φανταχτερό όνομα για το τρίξιμο των δοντιών. Ενώ μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, συμβαίνει συχνά όταν ένα άτομο κοιμάται. Ο βρουξισμός έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο σας, συμπεριλαμβανομένης της δυσάρεστης αφύπνισης, των πονοκεφάλων και του πόνου στον αυχένα και τη γνάθο. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο βρουξισμός μπορεί να επηρεάσει έως και το 31% των ενηλίκων και τουλάχιστον το ένα τέταρτο αυτών μπορεί να έχει υπνική άπνοια.

Ο βρουξισμός θεωρείται μια διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο, διότι προκαλεί ανεξέλεγκτη και ακούσια κίνηση της σιαγόνας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζετε ότι πάσχετε από βρουξισμό, αλλά ο οδοντίατρός σας μπορεί να βρει στοιχεία κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού.

Τα σημάδια μπορεί να κυμαίνονται από χαλαρά δόντια έως διαβρωμένες επιφάνειες δοντιών ή ρωγμές και σπασμένα δόντια. Εάν ο οδοντίατρός σας παρατηρεί συμπτώματα, μπορεί να σας ρωτήσει αν βιώνετε μυϊκούς πόνους στο κεφάλι, το λαιμό, το πρόσωπο και τη γνάθο, καθώς και την ξηρότητα των χειλιών, του στόματος και του λαιμού σας όταν ξυπνάτε.

Αναπνοή από το στόμα

Η υπνική άπνοια αναγκάζει ένα άτομο να αναπνέει από το στόμα. Η αναπνοή από το στόμα έχει σαν αποτέλεσμα την ξηροστομία και οδηγεί σε φθορά των δοντιών. Επιπλέον επιπτώσεις της ξηροστομίας είναι η πλάκα, οι πληγές στο στόμα, η ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) και η περιοδοντική νόσος.

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Ινδικής Εταιρείας Περιοδοντολογίας, η περιοδοντική νόσος επηρεάζει το 62,3% των ανθρώπων με υπνική άπνοια και ουλίτιδα για το 34,1% των ανθρώπων με υπνική άπνοια.

Τι να ψάξω

Ορισμένα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι ιδιαίτερα τα οδοντικά προβλήματα. Οδοντιατρικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και στους ενήλικες και στα παιδιά περιλαμβάνουν: δυνατό σφίξιμο των δοντιών, πόνο στις αρθρώσεις των γνάθων, πληγές στο εσωτερικό των μάγουλων.


Πηγή: iatronet.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια