Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Δικαιοσύνη «πληρώνει» τα λάθη της!

Τουλάχιστον δύο και με δεδομένα αυξητική τάση είναι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κάνει πλέον πράξη την αποζημίωση προσώπων τα οποία κρατήθηκαν και φυλακίστηκαν αλλά
αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό.
Η αποφάσεις με τις οποίες επιδικάζονται αποζημιώσεις σε τελικά απαλλαγέντες κατηγορουμένους , έχουν σημασία κυρίως για την ηθική διάστασή τους αφού αποτελούν  εν τέλει την αναγνώριση πως η Πολιτεία έσφαλε στην περίπτωσή τους και προφανώς φυλακίστηκαν άδικα.
Η περίπτωση Θεοφίλου
Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις αποζημίωσης μέσω της οποίας η Ελληνική Δικαιοσύνη αναγνωρίζει το λάθος της αποζημιώνοντας έναν κρατούμενο για την άδικη κράτησή του , είναι αυτή του Τάσου Θεοφίλου. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση για την άδικη φυλάκιση του επί πέντε χρόνια καθώς είχε παραμείνει στις φυλακές για την υπόθεση ληστείας στην Πάρο το 2012.
Ο Θεοφίλου με την συνδρομή του συνηγόρου του Κώστα Παπαδάκη προσέφυγε στο δικαστήριο μετά την αμετάκλητη απαλλακτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων,  που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να είναι το ίδιο που εκδίκασε την υπόθεση του, διεκδικώντας αποζημίωση για τους 59 μήνες άδικης παραμονής του στην φυλακή.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Νοέμβριο του 2018 με ανάλογη εισήγηση του Εισαγγελέα Έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου έκανε δεκτό το αίτημα του Θεοφίλου , ορίζοντας αποζημίωση 20 ευρώ, από τις 29 ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος, για κάθε ημέρα άδικης κράτησης του 34χρονου αιτούντος. Συνολικά δηλαδή περίπου 35.000 ευρώ.
Η Ηριάννα και ο Περικλής
Χθες το δικαστήριο επιδίκασε συνολική αποζημίωση 12.000 ευρώ για την Ηριάννα και τον Περικλή, που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στην Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς αλλά αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό. Η απόφαση είναι η αναγνώριση εκ μέρους του Πενταμελούς Εφετείου πως στην περίπτωσή τους υπήρξε λάθος της Διοίκησης.
Η αναγνώριση αυτή έρχεται μέσα από την επιδίκαση αποζημίωσης περίπου 6.000 ευρώ για τον καθένα εξαιτίας της φυλάκισής τους. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών μετά την προσφυγή τους για αποζημίωση εξαιτίας της φυλάκισης τους, τους επιδίκασε αποζημίωση 15 ευρώ για κάθε ημέρα από τις 400 που έμειναν στη φυλακή. Πρωτοδίκως είχαν κριθεί ένοχοι και τους επιβλήθηκε κάθειρξη των 13 ετών με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή.
Τους στιγμάτισε κοινωνικά
Οι συνήγοροι τους υποστηρίζοντας το αίτημα για αποζημίωση, σημείωσαν ότι η κράτηση τους, εκτός του ότι ήταν άδικη, τους εμπόδισε επαγγελματικά και τους στιγμάτισε κοινωνικά. Η Ηριάννα δεν εργάζεται πια στο διδασκαλείο εκμάθησης νεοελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς, καθώς την θέση της πήραν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που είχαν περισσότερα μόρια, όσο η Ηριάννα ήταν στη φυλακή. «Τους έκοψαν τα φτερά» είπε η συνήγορός του Περικλή, ζητώντας από το δικαστήριο να αναγνωρίσει το ανώτατο πόσο αποζημίωσης που προβλέπει ο νομός δηλαδή 29 ευρώ την ημέρα. Τελικά το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους  15 ευρώ για κάθε μέρα κράτησης.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια