Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί η μύτη μας συνεχίζει να είναι βουλωμένη;


Ο χειμώνας τελείωσε, αλλά το συνάχι και η βουλωμένη μύτη δεν λένε να περάσουν. Οι αιτίες είναι πολλές και κάποιες δεν τις φανταζόσουν καν!

Μπορεί να είναι κρύωμα, μόλυνση, αλλεργία, να οφείλεται σε εγκυμοσύνη ή ακόμα και στο αφρόλουτρό σου. Αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που είναι βουλωμένη η μύτη σου, μαζί με άλλες πολλές.

Η μύτη είναι μπουκωμένη, όταν τα αιμοφόρα αγγεία στους ιστούς στη μύτη μολύνονται και δημιουργείται φλεγμονή. Πρέπει να απαλλαγείς από τη βουλωμένη μύτη, αφού σου δημιουργεί προβλήματα στην αναπνοή και για να το κάνεις αυτό ψάξε τη βασική αιτία του προβλήματος!

Αλλεργία

Η αλλεργία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η γύρη, η σκόνη, τα κατοικίδια, η υγρασία και το γρασίδι. Εκτός από το φτέρνισμα και τη φαγούρα, το δάκρυσμα των ματιών, το κλασικό σύμπτωμα των αλλεργιών είναι μια μπουκωμένη μύτη. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή να αποφεύγεις και να μένεις μακριά από ό,τι στο προκαλεί. Τα αντιισταμινικά φάρμακα, τα οποία λειτουργούν αποκλείοντας ένα χημικό του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζεται ισταμίνη, το οποίο εμπλέκεται σε αλλεργικές αντιδράσεις, μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, οι ρινικές πλύσεις απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς καθαρισμένο, απεσταγμένο ή βραστό νερό ή πάρε ένα σπρέι από το φαρμακείο.

Ιγμόρεια

Τα ιγμόρεια είναι οι κοιλότητες στο κρανίο, που βοηθούν στην αποστράγγιση της βλέννας από το σύστημά σου. Εάν οι ιγμορείες μολυνθούν ή φλεγμονώσουν, μπορεί να καταλήξει σε συμφόρηση και σε μπούκωμα. Τα βακτήρια, οι ιοί και οι αλλεργίες μπορεί να οφείλονται σε αυτό. Κάτι τέτοιο μπορεί να διαρκέσει παροδικά, για λίγες εβδομάδες ή ακόμα και χρόνια (chronic sinutis). Η βλέννα παγιδεύεται στα αγγεία, μεγαλώνοντας τη φλεγμονή και τα συμπτώματα επιμένουν. Τότε μπορεί να έχεις πονοκεφάλους, αλλά και συνεχώς βουλωμένη μύτη.


Διάφραγμα

Το μπούκωμα μπορεί να οφείλεται και στην ίδια τη δομή της μύτης σου. Όταν ο διαιρέτης χόνδρου και οστού μεταξύ των ρουθουνιών βγαίνει εκτός από το σχήμα, συνήθως λόγω τραυματισμού ή σπασμένης μύτης. Ένα σύμπτωμα ενός αποκλίνοντος διαφράγματος είναι το να μπορείς μόνο να αναπνέεις από τη μία πλευρά της μύτης. Εάν το διάφραγμα είναι στραμμένο προς τη μία πλευρά, αυτό θα προκαλέσει μόνο προβλήματα σε αυτήν τη μία πλευρά.

Εγκυμοσύνη

Και όμως, είναι πολύ πιθανό να συμβεί, όσο και να μην το φανταζόσουν. Ονομάζεται ρινίτιδα της εγκυμοσύνης και οφείλεται στην αύξηση του αίματος στο μαλακό ιστό της μύτης και μπορεί να διαρκέσει και τους εννέα αυτούς μήνες. Αν έχεις αποκλίνοντα διαφράγματα, μίλησε στο γιατρό σου, για τη διόρθωσή του πριν να μείνεις έγκυος, καθώς η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί μια από τις επιλογές σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Ρινικοί πολύποδες

Αν και δεν πονάνε, ούτε ματώνουν, μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να δημιουργήσουν προβλήματα, μπλοκάροντας την αναπνευστική οδό. Ακόμα, μπορεί να επηρεάζουν την αίσθηση της οσμής και της γεύσης. Εάν έχεις κυστική ίνωση ή άσθμα, μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων. Για περίπου το 10% έως 20% των ανθρώπων με αυτές τις αναπτύξεις, τα στοματικά ή ρινικά στεροειδή αρκούν για να συρρικνωθούν οι πολύποδες και να τους αποτρέψουν από το να επιστρέψουν.

Στενή ρινική οδός

Κάποιοι άνθρωποι τυχαίνουν να γεννηθούν με αυτό και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με μπουκωμένη μύτη. Ακόμα, είναι πιο δύσκολο γι’ αυτούς να αναπνεύσουν μερικές φορές, κάτι που κάνουν πιο αργά από το σύνηθες.


Αρώματα

Ορισμένα χημικά που περιέχονται σε αρώματα και σε είδη υγιεινής, μπορεί να ενοχλήσουν τη μύτη σου. Τα αρώματα είναι ο συνήθης ένοχος, ειδικά σε προϊόντα σώματος ή μαλλιών, που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό σου. Όχι μόνο μπορεί να μπουκώσουν τη μύτη σου, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και στην οσμή σου.

Στρες

Το στρες και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, μπορεί να επηρεάσουν και να αλλάξουν το επίπεδο των ορμονών, οι οποίοι μεγαλώνουν τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη σου, δημιουργώντας προβλήματα στην αναπνοή. Αυτό ονομάζεται αγγειοκινητική ρινίτιδα ή μη αλλεργική ρινοπάθεια και καλό θα ήταν να αποβάλλεις ό,τι σου προκαλεί άγχος!


Πηγή: ipop.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια