«Έχει σβήσει γι’ αυτόν» - Τι είπε για τον Πάσσαρη ο Γέροντας που βοηθάει κρατούμενους


Αν και κοντεύει να «πατήσει» τα 90 ο πατέρας Γερβάσιος συνεχίζει να μπαινοβγαίνει σε ελληνικές και ξένες φυλακές φθάνοντας μέχρι και τον Ειρηνικό Ωκεανό βοηθώντας κρατούμενους να κάνουν
μία νέα αρχή στη ζωή τους και να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Από το 1978 ο φύλακας-άγγελος των κρατουμένων κατάφερε να αποφυλακίσει 16.500 κρατούμενους από 90 χώρες του κόσμου καταβάλλοντας πάνω από 5 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις συνεισφορές πιστών.
Πρόκειται κυρίως για άπορους κρατούμενους που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων και μικροποσότητας ναρκωτικών καταβάλλοντας τα δικαστικά έξοδα και μέρους της ποινής τους, με ανώτατο όριο προσφοράς 300 ευρώ για τον καθένα.
Αφορμή για να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία όπως είπε στο ethnos.gr ήταν η αδικία που ένιωσε ότι ζει καθημερινά η κοινωνία των κρατουμένων. Το μακρινό 1978 δημιούργησε την Διακονία των Κρατουμένων «Ο Αγιος Ληστής του Γολγοθά» για να την εξαλείψει. Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια προσφοράς για τον γέροντα που ιερουργεί στην Ορθόδοξη Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» στην περιοχή του Πλαγιαρίου, στη Θεσσαλονίκη και τιμάται για το έργο του την Τετάρτη από το ΑΠΘ.
«Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιαστούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο» είπε στο ethnos.gr με αφορμή την αυριανή εκδήλωση προς τιμήν του στο ΑΠΘ ο πατέρας Γεροβάσιος και πρόσθεσε: Αυτό που παρατηρώ όλα αυτά τα χρόνια είναι η δίψα των κρατουμένων να ακούσουν τον λόγο του Θεού. Το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς δεν είναι και το καλύτερο» παραδέχεται. Όνειρό του, όπως είπε, να πεθάνει στο καθήκον, είτε μέσα στις φυλακές βοηθώντας τους κρατούμενους είτε στο δρόμο προς αυτές.
Ανάμεσα στους χιλιάδες κρατούμενους που έχει συναντήσει είναι ο Κώστας Πάσσαρης αλλά και μέλη της 17ης Νοέμβρη. «Πρώτη φορά που συνάντησα τον Κώστα Πάσσαρη ήταν το 2007. Έκτοτε τον βλέπω δύο φορές το χρόνο εκ των οποίων η μία είναι του Αγίου Κωνσταντίνου στην φυλακή υψίστης ασφάλειας στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Σήμερα είναι ευλαβέστατος χριστιανός. Δεν θέλει να θυμηθεί το παρελθόν της ζωής του. Έχει σβήσει γι’ αυτόν. Έχει γίνει αγνώριστος» είπε ο πατέρας Γεςροβάσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Έλληνας κακοποιός εξομολογείται κάθε χρόνο στη φυλακή Γκέρλας όπου τον συναντά, προσεύχεται συνεχώς και μελετά την Αγία Γραφή. «Έχει μετανοήσει» συμπλήρωσε.
Η πρώτη του εξόρμηση εκτός των ελληνικών συνόρων πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Το 1998-1999 επισκέφθηκε τις αιγυπτιακές φυλακές Ελ-Κανατέρ όπου κρατούνταν οι τρεις ισοβίτες ναύτες του Μότορσιπ «ΘΑΝΑΣΗΣ». Ένα χρόνο αργότερα η Διακονία έκανε το μεγάλο άλμα στο νότιο ημισφαίριο, στις Κεντρικές Φυλακές της Μαδαγασκάρης, με 2.500 κρατουμένους, στους οποίους το Πάσχα εκείνο, ύστερα από την ομιλία του π. Γερβασίου, παρατέθηκε παραδοσιακό ελληνικό πλούσιο πασχαλινό γεύμα και με κόκκινα αυγά και το οποίο γεύμα συνεχιζόταν κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα.


http://www.topontiki.gr