Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ» στη Χαλκιδική

Διεξήχθη, την Πέμπτη 09 Μαΐου, άσκηση δασικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2019», στην περιοχή Σάνη Χαλκιδικής, πλησίον του οικισμού Σταυρονικήτα και των παιδικών κατασκηνώσεων Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς σε αγροτική έκταση, νότια του οικισμού της Σάνης, η οποία επεκτάθηκε σε δασική περιοχή με πευκοδάσος, απειλώντας αγροικίες και εξοχικές κατοικίες.

 

 Για την κατάσβεσή της κλήθηκαν αρχικά να επιχειρήσουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κασσάνδρας, ενώ συνέδραμαν ενισχύσεις από προσωπικό και οχήματα του νομού Θεσσαλονίκης, πεζοπόρα τμήματα της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. και εναέρια μέσα (2 αεροσκάφη Canadair). Επίσης κλήθηκαν προσωπικό και μέσα (υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα) της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, του Δασαρχείου Κασσάνδρας καθώς και εθελοντικές οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πυρκαγιάς απειλήθηκε άμεσα εξοχική κατοικία και οι ένοικοί της, που ήταν δύο ηλικιωμένα άτομα, αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού. Οι προσπάθειες αναχαίτισης της πυρκαγιάς στο σημείο στέφθηκαν με επιτυχία και τα δύο άτομα, με τη συνδρομή και των εθελοντών, απομακρύνθηκαν επιτυχώς και παραδόθηκαν στο Ε.Κ.Α.Β.

 

Ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς βρισκόταν σε εξέλιξη, ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων στο σημείο εισηγήθηκε την εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης Τ.Υ.Π.Ε.Τ. και την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών του οικισμού Σταυρονικήτα. Παράλληλα ένα πυροσβεστικό όχημα εγκλωβίστηκε σε δρόμο όπου κατευθυνόταν η πυρκαγιά και στο σημείο έσπευσαν άμεσα Πυροσβεστικές Δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά και να διασωθεί το όχημα με το πλήρωμά του.

Έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες του συνόλου των δυνάμεων που επιχείρησαν στο συμβάν, η πυρκαγιά κατεσβέσθη.

 

Την άσκηση παρακολουθήσαν ο Συντονιστής Υποστήριξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Βαρσάμης, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ Κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Παχίδης, ο Διοικητής της Π.Υ. Πολυγύρου καθώς και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.
 
 
από το facebook του Πυροσβεστικού Σώματος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια