Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι αρέσκονται περισσότερο στο κουτσομπολιό, άνδρες ή γυναίκες; Νέα έρευνα αποκαλύπτει…



Νέα μελέτη αποκαλύπτει τελικά ότι αποτελεί μύθο ότι το ισχυρό φύλο δεν αρέσκεται στο να κουτσομπολεύει.

Για πολλούς το κουτσομπολιό όχι μόνο δεν θεωρείται «ηθικό», αλλά αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα της ανθρώπινης φύσης. Ωστόσο, σε αυτό υποπίπτουν καθημερινά σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας, εκπαίδευσης και φύλου.

Οι ερευνητές, όμως, ήρθαν για να μας απαλλάξουν από αυτό το βάρος, καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα κοινωνιολόγων, το κουτσομπολιό αποτελεί το συνεκτικό ιστό των κοινωνικών δομών.

Το κουτσομπολιό ενώνει

Χαρακτηρίζεται ως «κόλλα» που ενώνει τους ανθρώπους μέσω της μετάδοσης πληροφοριών που δομεί με τη σειρά της ομάδες ή κοινότητες.

Για πρώτη φορά, όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια, παρατήρησαν όχι μόνο πόσο κουτσομπολεύουμε, αλλά συγκεκριμένα ποιος λέει και τι. «Κρυφακούγοντας» τις συζητήσεις των συμμετεχόντων, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι περνάμε σχεδόν μία ώρα ανά ημέρα, κατά μέσο όρο, κουτσομπολεύοντας, ενώ κανείς δεν ξεπερνά αυτό το χρονικό διάστημα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μελέτη 467 συμμετεχόντων, πρόθυμων να φέρουν πάνω τους μια συσκευή καταγραφής, η οποία κατέγραφε δειγματοληπτικά τυχαίες συνομιλίες εντός ενός εικοσιτετράωρου, δηλαδή περίπου το 10% όσων είπαν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, για 2 έως 5 ημέρες.

52΄ κουτσομπολιού

Ανάμεσα σε 269 γυναίκες και 198 άνδρες, καταγράφηκαν 4.003 «κουτσομπολίστικες» συζητήσεις στο διάστημα 2 έως 5 ημερών. Ημερησίως, δηλαδή, περνάμε 52 λεπτά, κατά μέσο όρο, κουτσομπολεύοντας.

Όλοι οι συμμετέχοντες κουτσομπόλεψαν, αλλά ο καθένας το έκανε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, δίχως να υπερβεί τα 52 λεπτά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία σχολίαζε άτομα που γνώριζε από προσωπικές επαφές μαζί τους και όχι τις διασημότητες.

Μύθο, λοιπόν, αποτελεί το γεγονός ότι οι γυναίκες κουτσομπολεύουν περισσότερο από τους άνδρες, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές και το ανδρικό φύλο δεν πάει πίσω. Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, το ύφος τις περισσότερες φορές ήταν ουδέτερο, καθώς οι συνομιλητές απλά μετέδιδαν πληροφορίες δίχως να σχολιάζουν.

Βέβαια, άλλο εύρημα της μελέτης τονίζει πως τα αρνητικά σχόλια ήταν διπλάσια σε έκταση από τα επαινετικά ή τα ενθαρρυντικά, ενώ οι νεότεροι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιρρεπείς στον αρνητικό σχολιασμό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποφανθεί ότι τόσο ο τρόπος που βλέπουμε τους γύρω μας, όσο και εκείνος με τον οποίο ο εγκέφαλός μας τους αντιλαμβάνεται, επηρεάζονται εξίσου από όσα σχόλια ακούμε.

Το κουτσομπολιό αποτελεί θεμέλιο της ανθρώπινης φύσης, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας και όπως οι ίδιοι δηλώνουν είναι «αδιαμφισβήτητα πανταχού παρόν».


Πηγή: vita.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια