Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άσκηση ετοιμότητας «Αερόπη 2019»

Άσκηση ετοιμότητας, με την κωδική ονομασία «Αερόπη 2019» πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 21 Μαΐου, από τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, σε υπόγειο βανοστάσιο του δικτύου Μέσης
Πίεσης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε. (Ε.Δ.Α.Α.), επί της Λεωφόρου Κύμης, στο Δήμο Αχαρνών.
Η άσκηση, αφορούσε τον απεγκλωβισμό τραυματισμένου εργαζόμενου σε υπόγειο βανοστάσιο δικτύου διανομής φυσικού αερίου μέσης πίεσης, με παράλληλη διαρροή φυσικού αερίου, με κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων φορέων, σε τέτοιου είδους περιστατικά.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δύο τεχνικοί της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε. (Ε.Δ.Α.Α.), μετέβησαν σε βανοστάσιο του δικτύου, προκειμένου να προβούν σε εργασίες προληπτικής συντήρησης. Αφού πραγματοποίησαν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους ασφαλείας ο ένας κατέβηκε στο βανοστάσιο, ενώ ο δεύτερος παρέμεινε εκτός. Κατά τον χειρισμό της βάνας του εξαεριστικού σημείου, παρουσιάστηκε λειτουργικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα τη διαρροή φυσικού αερίου. Ο τεχνικός, που ήταν εντός του βανοστασίου, στην προσπάθεια του να βγει από τον χώρο χτύπησε και ακινητοποιήθηκε, ενώ ο τεχνικός που βρισκόταν εκτός βανοστασίου κάλεσε αρχικά στο τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης 199 και στη συνέχεια το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης (ΚΕ.Α.Ε.) της Ε.Δ.Α.Α., ενημερώνοντας για το περιστατικό. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος άμεσα κινητοποίησε δυνάμεις του 6ου Π.Σ. Αθηνών, της ΕΛ.ΑΣ, του Ε.Κ.Α.Β. και των υπόλοιπων αρμόδιων φορέων. Ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων με την άφιξη του, εκτίμησε την κατάσταση και οργάνωσε ομάδες διάσωσης, πυρόσβεσης και υποστήριξης. Για την διάσωση του ατόμου αναπτύχθηκε διασωστικός τρίποδας και οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, της ομάδας διάσωσης, φορώντας όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος κατέβηκαν στο βανοστάσιο, χρησιμοποιώντας υλικά αντιεκρηκτικού τύπου και ανιχνευτή εκρηκτικών. Η ομάδα υποστήριξης που βρισκόταν εκτός του βανοστασίου, ασφάλισε – απέκλεισε σε ακτίνα 20 μέτρων την περίμετρο του σημείου, ενώ παράλληλα, η ομάδα πυρόσβεσης ετοίμασε εγκατάσταση ύδατος χαμηλής πιέσεως, για την αντιμετώπιση πιθανής ανάφλεξης του αερίου. Οι υπάλληλοι της εταιρείας που έφτασαν στο σημείο έθεσαν όλες τις βάνες εκτός λειτουργίας και ανάμεναν εντολή για την έναρξη της αποσυμπίεσης. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την παραλαβή του τραυματία από το Ε.Κ.Α.Β., την ολοκλήρωση του εξαερισμού στο βανοστάσιο και τον τελικό έλεγχο με συσκευή ανίχνευσης, για την διαπίστωση των φυσιολογικών συνθηκών αέρα.
Σκοπός της άσκησης ήταν: η εκπαίδευση και η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ε.Δ.Α.Α. και των συναρμόδιων Φορέων, στον απεγκλωβισμό ατόμων σε περίπτωση διαρροής φυσικού αερίου, η εξασφάλιση της επιχειρησιακής αφύπνισης και αποτελεσματικότητας του μηχανισμού, η μείωση του χρόνου απόκρισης και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων στην αντιμετώπιση περιστατικών σε εγκαταστάσεις της Ε.Δ.Α. Αττικής.
Την άσκηση, διοργάνωσε ο 6ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών, με επικεφαλής και συντονιστή το Διοικητή της, Πύραρχο Νικόλαο Μπάλση και έλαβαν μέρος 14 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα από τον 6ο Π.Σ. Αθηνών και εργαζόμενοι της Ε.Δ.Α.Α.
Την άσκηση παρακολούθησαν ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Νικόλαος Σπαής, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών Πύραρχος Παναγιώτης Νιάφας, καθώς και αξιωματικοί από το Αρχηγείο του Π.Σ. και την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής. Εκ μέρους της εταιρίας, οι Διευθυντές Λειτουργίας και Συντήρησης Δικτύου κ. Βασίλειος Βασιλείου, Λειτουργίας και Συντήρησης Δικτύου Χαμηλής Πίεσης κ. Στέλιος Μπουτσίνης, Λειτουργίας και Συντήρησης Δικτύου Μέσης Πίεσης κ. Νεκτάριος Αποστολάκης και η Διευθύντρια Ασφάλειας Περιβάλλοντος και Φύλαξης κα. Νικολέττα Αργυροπούλου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια