Μάτι: «Γιατί μας ξεχάσατε;» Συγκλονιστικά ντοκουμέντα για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς

Με την δημοσιογραφική «ματιά» του Αλέξη Παπαχελά, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ παρουσιάζει βήμα προς βήμα όλα όσα έγιναν εκείνη την μοιραία ημέρα, στο Μάτι. Ήταν το
απόγευμα μιας ζεστής Δευτέρας του Ιουλίου. 23/07/2018 έδειχνε το ημερολόγιο και μια φωτιά στο Νταού Πεντέλης είχε σημάνει συναγερμό. Τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που ερχόταν.
Φωτιά και στην Κινέττα, φωτιά στην συνέχεια και στο Μάτι. Εκεί όπου χάθηκαν οι περισσότερες ψυχές.
Στην εκπομπή που παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης, 02.05.2019, ο ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκαν πολλά ηχητικά ντοκουμέντα από την Πυροσβεστική και όχι μόνο.
Συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια, να ρωτούν «γιατί μας έχετε ξεχάσει;» και το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία, να συστήνει υπομονή και κουράγιο.
Ντοκουμέντα αγωνίας, με συνομιλίες Πυροσβεστών και Αστυνομικών με τα κέντρα τους και το Συντονιστικό Κέντρο, οι οποίοι γρήγορα αντιλήφθηκαν το μέγεθος της καταστροφής.
Ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως… τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Πως σε κομβικά σημεία της μοιραίας ημέρας, η Πυροσβεστική έκανε λάθος εκτιμήσεις, τόσο για την πορεία της φωτιάς, όσο και για το τι μπορεί να ακολουθούσε. Πως όλα πήγαν λάθος, πως η ασυνεννοησία κυριάρχησε…
«Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα, θα καούνε δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται«, ακούγεται σε μια συνομιλία.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια, γιατί η φωτιά αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα«, ακούγεται σε μια άλλη.

Δείτε το πρώτο συγκλονιστικό απόσπασμα της εκπομπής για το Μάτι

Από πότε ήξεραν για νεκρούς στο Μάτι;

Υπάρχει μια συνομιλία, στην οποία αναφέρεται το εξής: «Έχει νεκρούς και δεν τους ανακοινώνουν«. Ένα κομμάτι της τραγωδίας στο Μάτι που αποτέλεσε και πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται εδώ πως αργά το βράδυ της «αποφράδας» Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων από μία σειρά κορυφαίων υπουργών. Τίποτα δεν αναφέρθηκε για νεκρούς, παρόλο που η ώρα ήταν περασμένη και τους επόμενους μήνες υπήρχαν αναφορές πως οι υπεύθυνοι γνώριζαν για νεκρούς ήδη από το απόγευμα.
Η πρώτη επιβεβαίωση από κυβερνητικά χείλη, ήρθε περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20».
Αίσθηση προκαλεί και το ότι ανάμεσα στα τηλεφωνήματα που έκαναν απεγνωσμένοι κάτοικοι που ζητούσαν βοήθεια με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα σπίτια τους, υπήρχαν και τηλεφωνήματα για σπίτια επωνύμων, όπως του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Συγκεκριμένα ακούγεται ο αστυνομικός του, να καλεί και να λέει πως έχει πάρει φωτιά ο κήπος. Από το τηλεφωνικό κέντρο τον ρωτούν αν υπάρχουν λάστιχα κι αν η φωτιά είναι μεγάλη. «Επειδή κινδυνεύει κόσμος, τώρα μην έρθουμε για δύο δέντρα και τον κήπο», λένε συγκεκριμένα, ενώ στην συνέχεια ακούγεται συνομιλία και με τον ίδιο τον Ηλία Ψινάκη.
Την ίδια ώρα, σε άλλο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Ζούγκλα! Καίγονται αμάξια με κόσμο!»…

Δείτε το δεύτερο συγκλονιστικό απόσπασμα της εκπομπής για το Μάτι

Πηγή: ΣΚΑΪ