Ποια προβλήματα μπορείτε να αποφύγετε περπατώντας μόλις 10 λεπτά την ημέρα;Η άσκηση είναι το «κλειδί» για καλύτερη υγεία, καθώς μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.

Σύμφωνα με νέα  μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό της προληπτικής ιατρικής, ακόμα και μία ώρα περπάτημα την εβδομάδα μπορεί να είναι ευεργετική. Και αυτό διότι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρά κινητικά προβλήματα καθώς μεγαλώνετε.

Τι ακριβώς σημαίνει το παραπάνω;

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών, διαπίστωσε ότι όταν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό για μία ώρα την εβδομάδα συνολικά, ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν πιο εύκολα απλές καθημερινές δραστηριότητες αργότερα, όπως για παράδειγμα να διασχίσουν το δρόμο ή να ντυθούν μόνοι τους το πρωί. Αντίθετα, όσοι δεν περπατούσαν έστω και αυτά τα λίγα λεπτά την εβδομάδα, δεν ήταν σε θέση να διασχίσουν το δρόμο αρκετά γρήγορα και αντιμετώπιζαν πολλές ακόμη δυσκολίες.

«Χρειάζεστε λιγότερο από 10 λεπτά την ημέρα για να διατηρήσετε την αυτονομία σας» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dorothy Dunlop, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Αν και η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή ηλικιωμένων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως η δυσκαμψία από την οστεοαρθρίτιδα, επισημαίνει ότι ακόμη και αυτά τα λίγα λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα πρέπει να αποτελούν στόχο για κάθε αδρανή άνθρωπο.

Το θετικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πετύχετε πολύ εύκολα αυτόν το στόχο καθημερινά. Το περπάτημα μέχρι το γραφείο, οι δουλειές του σπιτιού, μία βόλτα στα μαγαζιά αρκούν για να γίνετε λίγο πιο δραστήριοι, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Έτσι, θα μπορέσετε να μειώσετε το άγχος, αλλά και να είστε περισσότερο ενεργητικοί και αυτόνομοι με την πάροδο του χρόνου.


Πηγές: mindbodygreen.com, onmed.gr