Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανακαλεί εν τέλει ο ΕΟΦ το σιρόπι Ponstan


Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε για το αν τελικά ανακαλείται ή όχι το σιρόπι Ponstan, τελικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε ανακοίνωση για την ανάκλησή του.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ προχωρά, μετά την ενημέρωσή του από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, στην ανάκληση όλων των παρτίδων του πόσιμου εναιωρήματος Ponstan 50 mg/5 ml (Αρ. Άδειας Κυκλοφορίας 60079/22-9-08) που βρίσκονται επί του παρόντος στην αγορά λόγω δυνητικής υπέρβασης των νέων επιτρεπτών ορίων Ημερήσιας Έκθεσης (PDE) σε στοιχειακές προσμίξεις Μολύβδου και Λιθίου κατά ICH Q3D.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, η απόφαση αυτή εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η εταιρεία Pfizer ΕΛΛΑΣ AE, ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Θυμίζουμε ότι δύο μέρες πριν και παρόλο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο η είδηση της ανάκλησης, ούτε ο ΕΟΦ, αλλά ούτε και η εταιρεία είχαν βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Επιπλέον, και οι φαρμακοποιοί δεν είχαν λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο φορέα που είναι ο ΕΟΦ.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αργύρης Αργυρόπουλος, κληθείς από την ιστοσελίδα makthes.gr να σχολιάσει το θέμα, χαρακτήρισε «κούφια» την ανάκληση, καθώς πρόκειται για ένα σκεύασμα το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη από το καλοκαίρι του 2018 (ΕΔΩ).

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, το μόνο που γίνεται με την ανακοίνωση αυτή είναι η αλλαγή καθεστώτος του φαρμάκου, το οποίο από τα «σε έλλειψη» πέρασε στα «ανακληθέντα».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια