Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι ισχύει τελικά με την ανάκληση του σκευάσματος Ponstan σε σιρόπι;


Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι ανακαλείται το σκεύασμα PONSTAN 50mg/5ml 125ml, ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα makthes.gr, το σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη από το καλοκαίρι του 2018!

Δείτε τι γράφει η ιστοσελίδα makthes.gr και η δημοσιογράφος Δήμητρα Μακρή:

«Το γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι ανακαλείται το σκεύασμα PONSTAN 50mg/5ml 125ml λόγω της πιθανότητας -όπως αναφέρουν οι αναρτήσεις- να υπερβαίνει τα νέα επιτρεπόμενα όρια ημερήσιας έκθεσης για τις στοιχειακές προσμίξεις μολύβδου και λιθίου σύμφωνα με την οδηγία ICH Q3.

Μάλιστα στο κείμενο που φιλοξενούν και πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες αναφέρεται ότι οι παρτίδες με το σκεύασμα «ανακαλούνται άρον –άρον».

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του makthes.gr, δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση από κανέναν επίσημο φορέα. Ούτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, ούτε στην Pfizer τη φαρμακευτική εταιρεία που παρασκευάζει το φάρμακο υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ούτε οι φαρμακοποιοί της χώρας έχουν επίσημη ενημέρωση για την ανάκληση του σκευάσματος.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αργύρης Αργυρόπουλος, χαρακτήρισε «κούφια» την ανάκληση, καθώς όπως δήλωσε στο makthes.gr πρόκειται για ένα σκεύασμα το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη από το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο το μόνο που γίνεται με την ανακοίνωση αυτή είναι η αλλαγή καθεστώτος του φαρμάκου, το οποίο από τα «σε έλλειψη» πέρασε στα «ανακληθέντα».

Οι λόγοι ανάκλησης

Συνεχίζοντας την προσπάθεια επαλήθευσης της είδησης, το makthes.gr συνομίλησε και με άλλο φαρμακοποιό ο οποίος εξήγησε τους λόγους που ένα παρασκεύασμα μπορεί να ανακληθεί. Ένας πρώτος λόγος είναι να μην έχει ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας. Ένας δεύτερος λόγος είναι να μην καλύπτει τις προϋποθέσεις ελέγχου που είναι δηλωμένες στην παρασκευή του. Κι ένας τρίτος λόγος είναι να έχουν παρατηρηθεί και καταγγελθεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε καταναλωτές οι οποίες να υπερβαίνουν τα όρια αντοχής ανεπιθύμητων ενεργειών ή βλαβών.

Αν συμβαίνει ένας από τους προαναφερθέντες λόγους, τότε ο ΕΟΦ ανακοινώνει τις κατά τόπους φαρμακαποθήκες, κατόπιν την εταιρία την ίδια και τους φαρμακοποιούς και τα μέσα».
Πηγή: Δήμητρα Μακρή - makthes.gr


Πηγή: ethnos.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια