«Kuro tamago»: Τα μαύρα βραστά αβγά από την Ιαπωνία



Τα μαύρα βραστά αβγά από την Ιαπωνία, τα λεγόμενα «Kuro tamago», εκτός από τοπική λιχουδιά, είναι και το μυστικό για μακροζωία;

Η Ιαπωνία έχει πάνω από 100 ενεργά ηφαίστεια και αρκετές αντίστοιχες ηφαιστειακές κοιλάδες που έχουν γίνει τουριστικές τοποθεσίες, όπως αυτή που βρίσκεται στην περιοχή Ηakone. Η συγκεκριμένη ονομάζεται Owakudani ή η «Μεγάλη Κοιλάδα του Βρασμού» και είναι γνωστή, πέρα από το ιδιαίτερο ηφαιστειακό τοπίο και για τα kuro-tamago. Πρόκειται για μαύρα βραστά αβγά που θεωρούνται τοπική λιχουδιά. Η ηφαιστειακή καλδέρα της Owakudani είναι γύρω στις δύο ώρες με το τραίνο από το Τόκυο και σχηματίστηκε σχεδόν πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, μετά από μια μεγάλη έκρηξη του Όρους Hakone. Ήταν επίσης γνωστή ως «Jigokudani» (κοιλάδα της κόλασης) από τους ντόπιους.


Η θέα σίγουρα θα σας κόψει την ανάσα. Η Owakudani εξακολουθεί να έχει ενεργές πηγές βραστού νερού πλούσιου σε θείο και τεράστιους πίδακες ατμού και ηφαιστειακών καπνών υδρόθειου και διοξειδίου του θείου. Μπορεί ολόκληρη η περιοχή να έχει μια έντονη μυρωδιά σάπιων αβγών, αλλά είναι τα ξεχωριστά αυτά αβγά που αναζητούν οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Μεγάλη Κοιλάδα του Βρασμού. Τα Kuro-tamago δεν είναι τίποτε περισσότερο από συνηθισμένα αβγά από κότες τα οποία βράζονται σε αυτές τις φυσικές πηγές. Το θείο που περιέχεται στο νερό, βάφει το κέλυφος των αβγών μαύρο, ενώ παράλληλα του προσδίδει ιδιαίτερη μυρωδιά.


Οι τοπικοί μύθοι λένε ότι τρώγοντας ένα τέτοιο αβγό, παρατείνεται η ζωή σας για εφτά χρόνια. Τα αβγά βράζονται πάνω σε ένα λόφο όπου φθάνει κανείς μετά από ένα περίπου χιλιόμετρο πεζοπορίας ή παίρνοντας το τελεφερίκ Hakone Ropeway. Από αυτό το ψηλό σημείο μπορείτε να έχετε υπέροχη θέα στο όρος Fuji που βρίσκεται δίπλα. Η περιοχή είναι δυστυχώς επιρρεπής σε κατολισθήσεις λόγω της συνεχούς ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Τα αβγά μαγειρεύονται συνεχώς σε μεγάλες παρτίδες στα νερά της πηγής που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Τοποθετούνται σε μεγάλα μεταλλικά κιβώτια και βυθίζονται στο νερό της πηγής στους 80˚C για περίπου μία ώρα. Κατόπιν ατμίζονται στους 100°C για 15 λεπτά. Βγαίνουν με κατάμαυρο κέλυφος, αλλά το ασπράδι και ο κρόκος τους είναι όπως στα συνηθισμένα βραστά αβγά. Μπορείτε να αγοράσετε και να καταναλώσετε τα μαύρα αβγά επιτόπου. Είναι τόσο δημοφιλή σε ολόκληρο το Hakone και πωλούνται όχι μόνο στη Owakudani, αλλά και σε πολλά καταστήματα γύρω από την πόλη.


Αν σας αρέσουν οι μύθοι και τα μακρινά ταξίδια, η κοιλάδα Owakudani είναι σίγουρα ένας ενδιαφέρον προορισμός. Τη μακροζωία δεν την υποσχόμαστε.


Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr