Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συναγερµός για τα fake news των διακινητών – Η διαταγή του αρχηγείου

Προληπτικά µέτρα της ΕΛ.ΑΣ. προκειµένου να αποφευχθούν µαζικές µετακινήσεις µεταναστών που παρασύρονται από ψεύτικες υποσχέσεις δουλεµπορικών κυκλωµάτων ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ανοιχτά.
Υποπτες διαρροές φηµών προς απελπισµένους πρόσφυγες από άτοµα που εµφανίζονται ως µέλη ΜΚΟ, αλλά και από κυκλώµατα διακινητών, έχουν σηµάνει συναγερµό στην ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν στο «Εθνος» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, µπορεί να προκαλέσουν µαζικές µετακινήσεις µεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της χώρας µε τα Σκόπια και την Αλβανία. Οι ψεύτικες πληροφορίες που διαρρέουν θυµίζουν στους αστυνοµικούς τα… fake news περί «ανοίγµατος των συνόρων στην Ειδοµένη» την άνοιξη του 2016. «Τα σύνορα µε τα Σκόπια ανοίγουν», «η Ελλάδα θα πτωχεύσει, πρέπει να την εγκαταλείψετε», «η Υπηρεσία Ασύλου κλείνει», «τα χρήµατα για τη διαχείριση του προσφυγικού τελείωσαν».
Αυτές είναι οι βασικότερες διαρροές που υπέπεσαν στην αντίληψη των αρµόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. από «ανοιχτές» πηγές (κυρίως social media) και έθεσαν σε επιφυλακή τις Αρχές. ∆ιαταγή Το αρχηγείο της Αστυνοµίας, σε µια προσπάθεια να λάβει προληπτικά µέτρα προκειµένου να µην επαναληφθεί µια νέα Ειδοµένη, εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής διαταγή που αναφέρει: «Λαµβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες σχετικά µε τις µετακινήσεις πολιτών τρίτων χωρών (κυρίως Σύρων), το προσεχές χρονικό διάστηµα, προς τα σύνορα της χώρας µας µε την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι έχουν ως σκοπό την προσπέλαση αυτών, παρακαλούµε να διαθέσετε δυνάµεις και µέσα για τη συγκρότηση µεικτών κλιµακίων ελέγχου λεωφορείων που τυχόν µεταφέρουν πολίτες τρίτων χρονών στις προαναφερόµενες περιοχές».
Τα τελευταία 24ωρα πραγµατοποιούνται έλεγχοι σε πρόσφυγες και µετανάστες στα σηµεία εξόδου από την Αθήνα: στους σταθµούς των ΚΤΕΛ στον Κηφισό και του ΟΣΕ – Σταθµό Λαρίσης, καθώς και στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών. Τα µεικτά κλιµάκια σταµατούν µετανάστες που δεν έχουν χαρακτηριστεί «πρόσφυγες» και έχουν κόψει εισιτήριο για Θεσσαλονίκη ή Ιωάννινα, και τους µεταφέρουν για ταυτοποίηση στη ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών επί της οδού Πέτρου Ράλλη. Αστυνοµική πηγή εξηγεί ότι «οι έλεγχοι, εκτός των άλλων, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα µήνυµα σε κάποιους κύκλους -εντός και εκτός χώρας- ότι η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη. Στην Τουρκία το τελευταίο διάστηµα η κατάσταση είναι τεταµένη, ενώ αναπτύσσουν έντονη δράση ύποπτες ΜΚΟ.
Υπάρχει ένα κλίµα ξεσηκωµού. Αυτό το κλίµα µπορεί κάποιοι να θελήσουν να το µεταφέρουν και στη χώρα µας. Να περάσουν, δηλαδή, το µήνυµα στους µετανάστες ότι τα σύνορα ανοίγουν. Εάν κάποιοι σκοπεύουν να στείλουν καραβάνια στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εδώ υπάρχουν έλεγχοι και ότι τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά». Το βράδυ του Σαββάτου, αστυνοµικοί σταµάτησαν στα διόδια της Ελευσίνας λεωφορείο µε προορισµό τα Ιωάννινα στο οποίο επέβαιναν µετανάστες από την Αλγερία, το Μαρόκο και το Πακιστάν.
2.000 ευρώ το κεφάλι
Συνολικά εννιά άτοµα οδηγήθηκαν από την Ελευσίνα στη ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών, όπου ταυτοποιήθηκαν και τους παραδόθηκε έγγραφο το οποίο αναφέρει ότι απαγορεύεται να ταξιδέψουν εκτός Αττικής. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα. Την κατάσταση προσπαθούν να εκµεταλλευτούν τα κυκλώµατα διακινητών. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», πριν από περίπου δέκα ηµέρες ένας Ιρακινός και η εγκυµονούσα Ιρανή σύζυγός του έδωσαν 2.000 ευρώ σε διακινητή που βρήκαν στην πλατεία Βικτωρίας προκειµένου να τους εξασφαλίσει ένα ταξίδι από την Αθήνα, όπου ζουν προσωρινά, προς τη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο ο διακινητής τούς εγκατέλειψε στη Θεσσαλονίκη. Το ζευγάρι γύρισε στην Αθήνα και προσπάθησε µάταια να βρει στην πλατεία Βικτωρίας τον διακινητή που τους εξαπάτησε.
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος
Του Αλέξανδρου Καλαφάτη
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια