Γιατί βλέπω αυτήν την ανάρτηση στο Facebook; Ήρθε η ώρα να μάθετε! Δείτε πώς…Ένα νέο εργαλείο που θα εξηγεί γιατί οι αλγόριθμοί του επιλέγουν να εμφανίσουν μια ανάρτηση στο News Feed του χρήστη, θα λανσάρει το Facebook.

Συγκεκριμένα, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών των αλγορίθμων του, καθώς αποφάσισε να αρχίσει να εξηγεί στους χρήστες γιατί βλέπουν κάθε ανάρτηση που εμφανίζεται στη σελίδα ενημερώσεων.

Μετά την έντονη συζήτηση που έχει προκαλέσει το ζήτημα των αλγορίθμων, το Facebook λανσάρει μία νέα επιλογή, που θα εξηγεί στον εκάστοτε χρήστη την επιλογή του. Το κουμπί με τίτλο «Γιατί βλέπω αυτήν την ανάρτηση» θα εξηγεί ποια δραστηριότητα του χρήστη επηρέασε τον αλγόριθμο.

Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία δίνει πρόσβαση απευθείας στους χρήστες τόσο στην εφαρμογή, όσο και στη σελίδα. Οι χρήστες θα μπορούν να μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες όπως «Βλέπετε αυτήν την ανάρτηση επειδή έχετε σχολιάσει τις δημοσιεύσεις με φωτογραφίες περισσότερο από άλλους τύπους μέσων».


Η χρήση των αλγορίθμων χωρίς εξήγηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις για το Facebook, το Twitter και το Youtube, που χωρίς διαφάνεια επιλέγουν ποιες αναρτήσεις θα δείξουν στον εκάστοτε χρήστη.

Η επιλογή «Γιατί βλέπω αυτήν την ανάρτηση» θα βρίσκεται στο μενού που εμφανίζεται πάνω δεξιά από κάθε ανάρτηση στη σελίδα ενημερώσεων.

Παράλληλα, το Facebook αναμένεται ότι θα προσθέσει περισσότερες πληροφορίες στο «Γιατί βλέπω αυτήν τη διαφήμιση», ενώ θα επιτρέπει στους χρήστες να γνωρίζουν εάν οι λεπτομέρειες στο προφίλ τους στο Facebook αντιστοιχούν σε εκείνες της βάσης δεδομένων ενός διαφημιζόμενου.

Πηγή: protothema.gr