Απογοητευτική η σχέση των Ελλήνων με την άσκηση, όπως δείχνει νέα έρευνα της Eurostat!Νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) δείχνει ότι τουλάχιστον 4 στους 10 Έλληνες, συγκεκριμένα ποσοστό 42,9%, δεν αθλούνται καθόλου!

Ένα ποσοστό 1,5% των Ελλήνων, αθλούνται λιγότερο από μία ώρα σε εβδομαδιαία βάση, 19,4% δηλώνουν ότι αθλούνται από μια έως 3 ώρες την εβδομάδα, 15,4% από 3 έως 5 ώρες και 20,8% πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 28% των ατόμων από 16 ετών και πάνω δηλώνουν ότι δεν ασκούνται. Σε μια τυπική εβδομάδα, περίπου 1 στους 3 Ευρωπαίους ασκείται συνολικά μέχρι 3 ώρες, 17% 3-5 ώρες και 28% από 5 ώρες και πάνω.

«Πρωταθλητές» Ευρώπης στις αθλητικές δραστηριότητες αναδεικνύονται, κατά σειρά επίδοσης, Ρουμάνοι, Δανοί και Ολλανδοί, με ποσοστά άσκησης από 91% έως 96%.

Η χειρότερη επίδοση καταγράφεται στην Κροατία, με μόνο 36% του πληθυσμού άνω των 16 να δηλώνει ότι αθλείται έστω και λίγο κάθε εβδομάδα.


Η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή γενικότερα έχει συνδεθεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, από ήπια, όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις, μέχρι πολύ σοβαρά, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.

Πρόσφατα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δείχνουν πως όσοι περνούν 6 ή περισσότερες ώρες καθιστοί, κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα κατά 19% περισσότερο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται λιγότερες από τρεις ώρες.

Η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για 14 παθήσεις, ανάμεσά τους ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες.


Πηγή: onmed.gr